Zdravje
6727 ogledov

Ta dejavnik ima še večji vpliv na raka, kot je veljalo doslej

otrok bolnišnica infuzija
Nova znanstvena študija, ki še enkrat več dokazuje velik dejavnik tveganja.

Prehrana ima lahko še večji vpliv na razvoj raka, kot se je domnevalo, študijo, ki je bila objavljena v strokovnem časopisu JNCI Cancer Spectrum, povzema CNN.

Glede na ocene se več kot 80 tisoč novih primerov raka med odraslimi osebami v ZDA lahko pripiše slabi prehrani. Glavni avtor študije, epidemiolog in nutricinost dr. Fang Zhang z univerze v Bostonu poudarja, da gre za odstotek, ki je primerljiv s tistim, ki ga pripisujejo vplivu alkohola na razvoj raka.

Strokovnjaki so ocenjevali sedem prehranskih navad: nizek vnos zelenjave, sadja, žitaric in mlečnih proizvodov in visok mesa, rdečega mesa in sladkanih pijač.

Nizek vnos polnozrnatih izdelkov je povezan z največjih tveganjem za razvoj raka v ZDA, sledijo nizek vnos mlečnih proizvodov, visok vnos predelanih mesnih proizvodov, nizek vnos sadja in zelenjave, visok vnos rdečega mesa in sladkanih pijač.

Študija vključuje podatke o prehrani odraslih oseb v ZDA med letoma 2013 in 2016 ter podatke o razvoju raka v letu 2015.

Nicole Gibbs Šok Šport Šla k zobarju, odkrili so ji raka

žitarice, kosmiči | Avtor: Shutterstock Shutterstock

Že prejšnje podobne študije so dokazale, da pogost vnos predelanega mesa povečuje tveganje za razvoj raka na debelem črevesju, isto pa velja za preslab vnos polnozrnatih izdelkov, je poudaril Zhang.

Močno predelana prehrana predstavlja vse večji del svetovne prehrane. Študija iz leta 2016 je pokazala, da 60 odstotkov kalorij prehrane povprečnega Američana prihaja iz takšne hrane, študija iz leta 2017 je pokazala, da je tako pri polovici Kanadčanov.

Rezultati te najnovejše kot nekaterih prejšnjih raziskav dokazujejo, da se je mogoče bolj zaščititi pred razvojem raka, če se izogibamo predelani hrani in namesto nje posegamo po organski.

poskusi, laboratorij Znanstveniki Zdravje "Zdaj vemo, kako stres vpliva na raka, odkrili smo celo, kako to preprečiti" bolnišnica bolniška postelja pacient Neverjetno Svet Zato je lagala,da ima raka

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice