Zdravje
1327 ogledov

Tako lahko v manj kot minuti nekomu rešite življenje

Operacija
Odločite se lahko kadarkoli.

V Sloveniji imamo sistem eksplicitnega ali informiranega soglasja, kar pomeni, da so darovalci le tisti, ki so se za časa življenja opredelili kot posmrtni darovalci organov oziroma se z darovanjem organov po smrti strinjajo njihovi svojci. V nacionalni register opredeljenih oseb glede posmrtnega darovanja se je lani vpisalo 225 več ljudi kot v letu 2020, so sporočili v Zavodu Republike Slovenije za presaditve organov in tkiv Slovenija-transplant.

Darovalec je lahko vsak, ki nima rakavih obolenj ali neozdravljive sepse in ni nosilec nalezljivih bolezni; starost ni omejitev. Po potrjeni možganski smrti in odločitvi za darovanje se vsak posamezen organ natančno pregleda in šele nato odloči, ali je medicinsko primeren za darovanje.

V primeru smrti tako nismo kar avtomatični darovalci, temveč je za to, da nas obravnavajo kot darovalce, poleg mnenja svojcev pomemben dokument, ki ga lahko izpolnimo kar preko sistema e-uprava.

Najdete ga na tej povezavi. Najprej se boste morali prijaviti s kvalificiranim potrdilom ali z enkratnim geslom smsPASS. Vaši podatki se bodo, če se boste s tem strinjali, prenesli samodejno. 

Na koncu obrazca pa boste lahko označili, ali se strinjate, ali nasprotujete darovanju delov vašega telesa zaradi zdravljenja s presaditvijo. Svojo opredelitev lahko kadarkoli prekličete in se na novo opredelite.

Darovanje organov | Avtor: e-uprava e-uprava

Ko pregledate dokument, ga na koncu še podpišite in vaša vloga je poslana. Lahko jo še prenesete in shranite ali pa natisnete potrdilo. Sicer pa je vloga že shranjena v modul Moja eUprava, ogledali si jo boste lahko kadarkoli. Prav tako jo lahko kadarkoli spremenite, če si glede svoje odločitve premislite.

Darovanje organov | Avtor: E-uprava/Printscreen E-uprava/Printscreen

Darovalci so lani darovali 125 organov

V začetku januarja je na presaditev organov čakalo 180 pacientov, od tega 99 za presaditev ledvice, 57 za presaditev srca, 21 za presaditev jeter, šest za presaditev pljuč in štirje za presaditev trebušne slinavke. Na presaditev ledvic se povprečno čaka 300 dni, na presaditev srca 247 dni. Čakalna doba za presaditev jeter je 155 dni in 100 dni za presaditev pljuča.

Darovalci so lani darovali 125 organov, v Centru za transplantacijsko dejavnost v UKC Ljubljana pa so presadili 105 organov, so sporočili iz javnega zavoda za presaditve organov in tkiv Slovenia Transplant. Z 18,5 dejanskimi darovalci na milijon prebivalcev smo se med osmimi državami v regiji Eurotransplant uvrstili na 4. mesto.

Kar 84 odstotkov svojcev je v Sloveniji podalo soglasje za darovanje.

transplantacija kirurg Svet Ker se noče cepiti proti covidu-19, ji ne bodo presadili ledvice

Optimizirali bi postopke odločanja

Direktor Slovenije Transplant Andrej Gadžijev je poudaril, da bo morala Slovenija v korak s časom tudi na področju posmrtnega darovanja, saj so se na mednarodni ravni v zadnjih 15 letih odvili koreniti premiki. Gadžijev med prioritete svojega mandata med drugim uvršča vpeljavo sistemskih novosti, optimizacijo postopkov odločanja, okrepitev zdravniške ekipe in razširitev donorskega programa. Eden od njegovih ciljev je tudi, da bi z ukrepi in novostmi dosegli stabilen dvig števila umrlih darovalcev.

"Vse to so tudi koraki k povečanju samozadostnosti, saj bi se lahko ob podobnih izrednih dogodkih, kot je epidemija, zgodilo, da bi se meje držav za dalj časa zaprle in bi bilo preživetje bolnikov odvisno izključno od našega lastnega donorskega programa," je povedal Gadžijev.

zdravnik, operacija Intervju Zdravje "Na forumih berem, da organe jemljemo še živim"

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • Avatar jezeran
    jezeran 18:58 13.februar 2022.

    TO da sem darovalec ali ne, ve samo moja žena, ker če nosiš kakšno koli potrdilo si lahko hitro za odstrel, sploh pri teh kvazi bogatunih ki mislijo da lahko večno živijo.

Sorodne novice