Zdravje
3544 ogledov

Tako slabo ni bilo že več kot mesec dni

Covid-19 v Ljubljani Profimedia
Število potrjenih primerov se je močno približalo številki 5.000.

V ponedeljek je bilo opravljenih 1.958 testov PCR in 17.940 hitrih antigenskih testov, s katerimi so potrdili 4.935 primerov okužbe. Tako visokega števila potrjenih primerov ni bilo od 14. februarja, ko je bilo potrjenih več kot sedem tisoč primerov. 

NIJZ ocenjuje, da je v državi trenutno aktivnih 35.092 primerov okužbe. Dvigujeta se tako štirinajstdnevna incidenca kot sedemdnevno povprečje potrjenih primerov.

V primerjavi s prejšnjim ponedeljkom je bilo tokrat potrjenih 708 primerov več oziroma dobrih 16 odstotkov. Kljub velikemu številu novih okužb je podatek o tedenski rast spodbuden. Dva dni zapored je bila rast v primerjavi s tednom pred tem okoli 15 odstotkov. Za primerjavo - večji del prejšnjega tedna je bila rast v primerjavi s tednom pred tem višja od 30 odstotkov. 

Število hospitaliziranih bolnikov, ki imajo covid-19, se v zadnjem tednu giblje okoli 350. Po zadnjih znanih podatkih, ki jih objavlja ministrstvo za zdravje, je zaradi covida-19 hospitaliziranih 145 bolnikov na navadnih oddelkih in 41 v enotah intenzivne terapije. Umrla sta dva bolnika s potrjeno koronavirusno okužbo. 

Naraščanje števila primerov, ki ga lahko spremljamo v zadnjih štirinajstih dneh, je bilo pričakovano. Deloma je posledica tudi sproščanja posameznih ukrepov, deloma pa tudi prisotnosti bolj prenosljive različice omikrona BA.2. K vsemu temu pa je treba dodati še dejstvo, da zaščita v prebivalstvu počasi upada. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.