Zdravje
5436 ogledov

Tako visoko odškodnino mora Slovenija izplačati znanemu kirurgu

Vinko Dolenc mediaspeed
Evropsko sodišče za človekove vladi naložilo plačilo 390.000 evrov odškodnine nevrokirurgu Vinku Dolencu zaradi materialne škode.

Evropsko sodišče za človekove pravice (ESČP) je oktobra leta 2022 potrdilo tožbi slovenskega kirurga Vinka Dolenca, da so mu bile kršene pravice do poštenega sojenja, ko je slovensko pravosodje priznalo sodbo izraelskega sodišča, po kateri bi moral Dolenc izraelskemu bolniku plačati več kot dva milijona evrov odškodnine. Zdaj je ESČP dosodilo še, da mora Slovenija Dolencu plačati 390.000 evrov premoženjske škode ter 3.100 evrov pravnih stroškov. Poleg 9.600 evrov nepremoženjske odškodnine in 6.000 evrov za povrnitev stroškov, kar je dosodilo že oktobra predlani.

Izraelsko sodišče je namreč leta 2006 odločilo, da mora nevrokirurg Dolenc izraelskemu državljanu plačati približno 2,3 milijona evra odškodnine zaradi premoženjske in nepremoženjske škode. Leta 1992 je Dolenc izraelskega bolnika namreč operiral v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana, po operaciji pa je bolnik postal invalid.

Odškodnina zaradi malomarnosti

Bolnik je od Dolenca leta 1995 zahteval odškodnino zaradi zdravniške malomarnosti pred izraelskim sodiščem. Dolenc je trdil, da se za spor, ki izvira iz operacije, ki je bila opravljena v Sloveniji, uporablja slovensko pravo. Navedel je, da je po slovenskem pravu tožbo mogoče vložiti le proti bolnišnici in je v vsakem primeru zastarala.

Sodbo izraelskega sodišča za plačilo okoli 2,6 milijona evrov odškodnine in zamudnih obresti so priznala tudi slovenska sodišča ter prek izvršilnih postopkov zasegli različno pritožnikovo premoženje in ga izplačali izraelskemu državljanu.

Dolenc se je obrnil na ESČP, ki je 20. oktobra 2022 objavilo sodbo, s katero je pritrdilo pritožbi Dolenca, da so mu bile s slovenskim priznanjem izraelske sodbe kršene pravice do poštenega sojenja po evropski konvenciji o človekovih pravicah. ESČP je Dolencu prisodilo tudi 15.600 evrov odškodnine za nematerialno škodo in povračila stroškov, danes pa je objavilo dodatno sodbo, vezano na odškodnino zaradi nastale materialne škode.

ESČP je v obrazložitvi zapisalo, da je pritožnik utrpel premoženjsko škodo zaradi priznanja sodb izraelskega okrožnega sodišča s slovenskih sodišč v postopkih, ki niso bili v skladu s prvim odstavkom 6. člena konvencije, torej pravice do poštenega sojenja. Pritožniku je dodelil znesek, ki ustreza premoženjski izgubi, ki jo je utrpel do 30. novembra, so pojasnili v sodbi.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 14
  • oniks 15:42 22.februar 2024.

    A bi kar tretja veja oblasti plačala, ali pa osebno sodnik, ki se mu je zdelo, da mora Dolenc osebno plačati.

  • atamama 15:36 22.februar 2024.

    Jasno mi je, da je zaj*balo slovensko sodstvo. Kot se spomnim je ta ''častiti'' dr. imel pozive iz Izraela in se je izogibal odgovornosti. Imel je možnost se zagovarjati, pa je svoj ego postavil pred dobrobit pacienta. Tako kot sedaj ...prikaži več celoten Fides s stavko.To, da dela naše sodstvo napako pa je bilo opozorjeno. Naredili so nekaj takega kot pri ''izbrisanih'' Zavestno v možnost odškodnine. Tudi pri izbrisanih je malenkost, zakrita, naredila pizda*ijo. Pa verjemi ''pravični'' sodbi ljudstva, kajne?

  • buzi 14:59 22.februar 2024.

    A za neupravičeno odstranjen želodec pa 100.000 eur?!?