Zdravje
799 ogledov

Takšno je novo število potrjenih okužb

Covid-19 v Ljubljani Profimedia
V zadnjih dneh lahko spremljajo rahel preobrat, ko gre za število novo potrjenih primerov.

V sredo so opravili 1.865 testov PCR in 11.943 hitrih antigenskih testov. Z njimi so potrdili 2.305 novih primerov okužbe z virusom SARS-CoV-2. NIJZ ocenjuje, da je v državi trenutno 24.694 aktivnih primerov okužbe. 

V primerjavi s prejšnjo sredo je bilo tokrat potrjenih 451 primerov okužbe več. Takšen trend spremljamo že vse od petka, ko je v primerjavi s tednom prej število potrjenih okužb večje. 

Spodbudni so podatki o razmerah v bolnišnicah, saj se število bolnikov, ki potrebujejo bolnišnično zdravljenje in imajo covid-19, zmanjšuje. Po podatkih vlade je hospitaliziranih 421 bolnikov, ki imajo covid-19. Zaradi covida je na navadnih oddelkih 337 oseb, v enotah intenzivne terapije pa 74. Število hospitaliziranih s covidom-19 na navadnih oddelkih znaša 162, na intenzivnih pa deset.

Od pojava prvega primera covida-19 pri nas je bilo potrjenih 912.197 primerov okužbe. Z enim odmerkom je bilo cepjenih 1.264.119 ljudi, z vsemi odmerki pa 1.219.138. 

Generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres je medtem opozoril, da po dve letih pandemije covida-19 še ni konec. Zaradi neenakomernega razdeljevanja cepiv po svetu je možnost za nastanek še več različic velika. 

Na to, da se moramo pripraviti tudi na najslabši scenarij - da virus mutira, postane nevarnejši in zaoibde imunost - opozarjajo tudi znanstveniki. Da bi bili pripravljen na najslabši scenarij, moramo spremljati širjenje okužb in prisotnost virusa v odpadnih vodah, izboljšati prezračevalne sisteme in pripraviti cepivo za vse različice, meni dr. Eric Topol, profesor molekularne medicine z Inštituta Scripps Health v San Diegu.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.