Zdravje
9118 ogledov

Temeljito operite sadje in zelenjavo!

Sadje in zelenjava
Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje zaenkrat ocenjujejo, da je rokovanje in uživanje zadostno toplotno obdelanih živil varno, svetujejo pa, naj sadje in zelenjavo temeljito operemo.

Uživanje toplotno neobdelanih živil naj bi bilo vseeno razmeroma varno, saj je glede na podatke o preživetju drugih koronavirusov na površinah med transportom tveganje majhno. 

Vseeno še vedno priporočajo redno in pravilno umivanje rok, varno pripravo in shranjevanje hrane. "Priporočamo, da se živila, ki jih zaužijemo surova, denimo sadje in zelenjavo, temeljito opere", svetujejo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ).

Humani koronavirusi namreč ponavadi niso stabilni na suhih površinah in se inaktivirajo v roku nekaj ur do dni. Ni še točnih podatkov, koliko časa na suhih površinah preživi novi koronavirus, po nekaterih virih lahko preživi devet dni.

Domneva se, da virus izvira iz netopirjev, virus pa lahko v okolico z izdihanim zrakom in izločki izločajo tudi druge živali. 

Zato se tudi zaposlenim v živilski industriji svetuje, naj upoštevajo splošna priporočila, ki sicer veljajo za zmanjšanje prenosa povzročiteljev nalezljivih bolezni. Zaposleni v živilskih obratih pa naj ločeno shranjujejo in pripravljajo surova živila, npr. meso in ostala toplotno obdelana živila, redno čistijo opremo in površine, ki so bile v stiku s surovimi živili, sproti odstranjujejo embalažo, v kateri so bila surova živila, in živila dobro toplotno obdelajo, zlasti hitro kvarljiva živila, še svetujejo na NIJZ.

Tadej Pogačar po ZAE Po ZAE Šport Sum na koronavirus v Pogačarjevi ekipi, dirka odpovedana mehika ladja koronavirus Svet Na ladji v Mehiki, na kateri so sumili na koronavirus, več Slovencev Koronavirus na Hrvaškem Koronavirus Svet "Prijatelji mi pišejo, da sem ga moral močno za****, da nisem okužil dekleta"
Komentarjev 2
  • 893013820ee00f6d7f0f6e7ff02849229c05d5dd 15:11 28.februar 2020.

    [ Temeljito operite sadje in zelenjavo ! ] Ma dobro, a ne bi kaj podobnega zahtevali od čifurjev, ki prodajajo zelenjavo in sadje v kioskih in ob cesti, brez sekreta in vode za oprat roke. A nas imate res za ...prikaži več take bebce in packe.

  • NeAnonimni 12:35 28.februar 2020.

    Bralci. To velja upoštevati tudi, ko ne bo več korone virusa..