Zdravje
176 ogledov

"To bi lahko nekoliko podaljšalo epidemični val"

laboratorij analiza bakterij Profimedia
Različica omikron v Sloveniji že v celoti prevladuje, potrjeni pa so bili novi primeri podrazličice omikrona BA.2.

Po podatkih Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano različica omikron v Sloveniji v celoti prevladuje. Tudi v Sloveniji so bili potrjeni novi primeri podrazličice, zaradi katere v številnih državah beležijo porast okužb. "Potrdili smo štiri nove primere podrazličice omikrona BA.2 – tri na Notranjskem in enega v Jelšanah," so sporočili. "Po nekaterih ocenah je ta še bolj nalezljiva, v mnogih državah že izpodriva prvotno različico, kar bi lahko nekoliko podaljšalo epidemični val." 

Vodja svetovalne skupine Mateja Logar je včeraj sicer dejala, da smo po najbolj optimističnih napovedih že na vrhu ali vsaj blizu vrha petega vala. O sproščanju ukrepov bi se tako po njenem mnenju lahko začeli pogovarjati že čez 14 dni. 

Ob pogledu na danes objavljene številke se sicer to zdi težko. Potrjenih je bilo 23.433 okužb, ki so jih potrdili s 17.143 testi PCR in 96.160 hitrimi antigenskimi testi. Kljub še vedno visokim številkam testiranj v NLZOH pojasnjujejo, da se spremenjeni protokol v laboratorijih že pozna. "Število testiranj PCR se je v primerjavi s prejšnjim torkom zmanjšalo za 3000, včeraj pa smo še poslali 3700 vzorcev v laboratorij v tujino. Okoli tri četrtine rezultatov testiranj PCR sporočimo v 24 urah," pravijo. 

"Danes potrjeno veliko število primerov je posledica seštevka pozitivnih na testiranju PCR v ponedeljek in torkovih pozitivnih na HAT," so pojasnili.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.