Zdravje
1458 ogledov

To glede omikrona sporoča Evropska agencija za zdravila

covid-19 Epa
Med drugim Ema izraža dvome o četrtem cepljenju za širšo populacijo.

S širjenjem koronavirusne različice omikron se covid-19 spreminja v endemično bolezen, s katero lahko človeštvo živi, čeprav za zdaj ostaja pandemična, je danes sporočila Evropska agencija za zdravila (Ema). Prav tako je izrazila dvome o četrtem cepljenju za širšo populacijo, češ da ponavljajoči se poživitveni odmerki niso "vzdržna" strategija.

"Nihče ne ve natančno, kdaj bomo na koncu predora, vendar bomo prišli tja," besede vodje strategije za cepiva pri Emi Marca Cavalerija povzema francoska tiskovna agencija AFP.

"S povečanjem imunosti populacije - in z omikronom se bo poleg cepljenja pojavilo veliko naravne imunosti - se bomo hitro premikali proti scenariju, ki bo bližje endemičnosti," je dodal Cavaleri. Pri tem je poudaril, da smo trenutno še vedno v pandemiji, in opozoril na ogromno obremenitev zdravstva zaradi porasta okužb z omikronom.

Svarila WHO 

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je danes sporočila, da je več kot polovica ljudi v Evropi na dobri poti, da bo v naslednjih dveh mesecih zbolela za to različico. Prav tako je opozorila, da ponavljajoči se poživitveni odmerki cepiva niso smiselna strategija, kar je poudarila tudi Ema.

"Če imamo strategijo, v kateri dajemo poživitvene odmerke vsake štiri mesece, bomo na koncu lahko imeli težave z imunskim odzivom," je dejal Cavaleri in dodal, da bi nenehno cepljenje lahko utrudilo populacijo.

Države bi morale namesto tega začeti razmišljati o daljših intervalih za dajanje poživitvenih odmerkov in jih podobno, kot trenutno velja za cepiva proti gripi, uskladiti z začetkom hladnejšega dela leta, je še dejal Cavaleri.

Ema je pred tem sporočila, da so študije potrdile, da je kljub večji nalezljivosti omikrona tveganje za hospitalizacijo pri tej različici med tretjino in polovico tistega, ki ga predstavlja sev delta.

covid-19 Ljubljana Slovenija Covid-19 Slovenija V tej smeri se po Sloveniji širi omikron covid-19 Ljubljana Slovenija IJS Zdravje Najnovejša napoved za covid-19 v Sloveniji: "Dovzetna še četrtina prebivalstva"

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
 • Avatar Sreten Lukić
  lluckyss 05:20 12.januar 2022.

  Me zanima odziv Beovičeve, Lejkove, Kreka, ministra in kar je še ostalih norcev, ki so nas hoteli in očitno še hočejo prisilno precepiti. Sedaj je jasno tudi uradno, kar "teoretiki zarot" trdimo že od začetka te cepilne norije...da večkratno cepljenje ...prikaži več slabi imunski sistem !! To so pokazale tudi danske raziskave o tem, da večkrat ko si cepljen, prej se okužiš z Omicronom...Torej banda strokovna, se boste opravičili ali se boste delali kot da WHOin EMA ne obstajajo ?!

 • Avatar Tammliola
  Tammliola 00:16 12.januar 2022.

  Dobrodošli v najboljši intimni klub - - Se︆︆ns︆︆to︆︆s︆︆.︆︆C︆︆o︆︆m

 • Avatar @narhist
  @narhist 22:47 11.januar 2022.

  "Če imamo strategijo, v kateri dajemo poživitvene odmerke vsake štiri mesece, bomo na koncu lahko imeli težave z imunskim odzivom," Aja??? Ni to tudi teorija zarote? Je pa tole zagotovo začetek konca norije imenovane Covid.