Zdravje
1305 ogledov

To je razlog, da nosečnice težje prebolevajo covid-19

Nosečnost Profimedia
Imajo tudi nosečnice oslabljen imunski sistem?

Ameriški Center za nadzor in preprečevanje bolezni (CDC) je pravkar objavil nova priporočila, v katerih nosečnice poziva k cepljenju proti covidu-19. "Nosečnice in ženske, ki so pred kratkim rodile, pogosteje huje zbolijo za covidom-19 v primerjavi z drugimi," so opozorili v priporočilu. CDC sicer poudarja, da je najbolj pomembno, da se cepijo ljudje z oslabljenim imunskim sistemom.

Nosečnice so lahko v določeni fazi bolj dovzetne na okužbe

A to še ne pomeni, da imajo tudi nosečnice oslabljen imunski sistem. Kot je za portal Health pojasnila zdravnica dr. Jennifer Wider, se med nosečnostjo nekateri deli imunskega sistema okrepijo, drugi pa oslabijo, kar omogoča rast in zaščito ploda v maternici. "Med nosečnostjo se pojavljajo številne imunološke in fiziološke spremembe. Nosečnice so lahko bolj dovzetne na okužbe, vključno z virusnimi okužbami dihal, kot je covid-19," je razložila.

"Materin imunski sistem se prilagaja in spreminja, odvisno od tega, v kateri fazi nosečnosti ste," pa je za Health dejala zdravnica dr. Christine Greves. "Na začetku je bolj dovzeten za vnetja, kar je koristno za implantacijo. Nato pa preide v protivnetno stanje, ki je koristno za rast otroka. V tretjem trimesečju doseže drugo vnetno stanje za pripravo na porod."

Tudi zdravnica dr. Mary Jane Minkin z Yale Medical School se strinja, da bi nosečnice težko uvrstili med imunsko kompromitirane skupine ljudi. "Vendar pa mnogi menijo, da so nosečnice vsaj do določene mere imunsko oslabljene, ker imajo "tujek" v svojem telesu." Poudarila je, da ima otrok v maternici gene matere in še druge osebe, kar mora imunski sistem nosečnice prenašati na imunološki ravni. 

Otrok v trebuhu diafragmo oziroma trebušno prepono potiska navzgor

Nosečnice zaradi stanja imunskega sistema tako med nosečnostjo veljajo za posebno populacijsko skupino. Dr. Wider je ob tem pojasnila, da se prav zato telo nosečnice ne more braniti pred okužbami enako kot drugi.

Kar zadeva covid-19, je dr. Minkin povedala, da so nosečnice bolj dovzetne za resen potek bolezni zaradi razlogov, ki niso imunske narave. "Eden od težav s covidom in z njim povezanimi boleznimi, ki nimajo nobene zveze z imunskim sistemom, je, da imajo nosečnice v trebuhu otroka, ki diafragmo potiska navzgor, zato je pljučni prostor ogrožen," je razložila. Podobno velja za pljučnico in podobne bolezni. Nosečnost obenem predstavlja tudi ogromen napor za srčno-žilni sistem. Če ima noseča ženska tako še težave s srčno-žilnim sistemom in se okuži s covidom-19, bo bolezen prebolevala še težje. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2