Zdravje
14336 ogledov

To se je zgodilo v prvih dneh novega režima glede hitrih testov

testiranje zaposlenih v vzgoji in izobraževanju
1/4
Saša Despot
Od ponedeljka so hitri testi plačljivi za vse, za ki niso navedeni v vladnih odlokih. Povedano drugače, če hitri test potrebujete za službo, ker je tako določila vlada (zdravstveni delavci, učitelji, frizerji, trgovci itd.), je test brezplačen, tisti, ki ga potrebujejo za obisk kina, koncerta, gostilne ali prehod meje, si ga morajo plačati sami. Kaj se je zgodilo?

Prva ugotovitev je, da je število hitrih testov občutno padlo, kar je lepo razvidno z grafa. V ponedeljek, torek, sredo in četrtek se je ta teden testiralo 11.773 ljudi manj kot prejšnji teden.

Najbolj je število hitrih testov padlo v četrtek, ob četrtkih jih tako malo ni bilo že od 1. aprila, ko je bil veliki četrtek. Gre torej za občuten padec števila hitrih testov.

Podatke je sicer težko interpretirati, saj to, kdo vse se mora testirati, določa vlada, s tem ko določi poklice, ki morajo biti PCT in dejavnosti, za katere je zahtevan pogoj PCT. A vlada v tem tednu pogojev ni sprostila, ampak jih je zaostrila.

Končujejo dopusti, kar pomeni, da se je zmanjšalo število ljudi, ki se morajo testirati za prehod meje, a se je najbrž hkrati povečalo število ljudi, ki se morajo testirati zaradi službe. V ZD Ljubljana so nas opozorili, da so se 23. avgusta na delovna mesta vrnili šolniki.

Kdo je upravičen do brezplačnega testa?

Na ministrstvu za zdravje pravijo, da se to skladno z uredbo preverja na podlagi dokazila delodajalca, da gre za potrebe delovnega procesa. #Skladno z navodili ministrstva za zdravje posamezniki, ki so upravičeni do brezplačnega HAGT, potrebujejo verodostojno listino oziroma potrdilo, da delajo v dejavnostih, ki so upravičene do brezplačnega testiranja," pojasnjujejo v ZD Ljubljana, v ZD Maribor pa pravijo, da je potrdilo potrebno, če upravičenost do brezplačnega hitrega testiranja ni razvidna iz zdravstvene kartice. Predvidevamo, da je na njej podatek o delodajalcu.

Skupnih številk o tem, koliko testov je bilo samoplačniških, še ni, so nam pa podatke za prve tri dni novega režima dali v ljubljanskem in mariborskem zdravstvenem domu.

V mariborskem zdravstvenem domu so v ponedeljek in torek opravili skupaj manj testov kot prejšnji teden, v sredo pa več, tako da je skupna števila za vse tri dni skupaj presenetljivo celo višja.

Tudi v Zdravstvenem domu Ljubljana so v tem tednu do četrtka opravili celo več testov, ki bodo plačani iz proračuna, saj so se, kot so zapisali, s 23. avgustom na delovna mesta vrnili šolniki. Zelo verjetno je to razlaga, zakaj sta velika zdravstvena domova tako odstopala od skupnega trenda zmanjšanja števila hitrih testov. 

V ZD Ljubljsana so prejšnji teden v ponedeljek, torek in sredo opravili 788 testiranj, ta teden pa kar 819 brezplačnih testiranj in še 220 samoplačniških. Dobra petina vseh opravljenih testov je bila torej samoplačniška.

janez.zalaznik@styria-media.si

Komentarjev 38
  • eminenca 21:28 28.avgust 2021.

    doma, doma, doma ... vsi bodmo doma, imamo metle, sesalce, posodo, cunje, peglezen, knjige, mogoče nekateri drva, kakšno lopato, motiko, šajtrgo, nekaj kil krompirja, košček kruha, ... doma, doma, doma ... vsi bodimo doma ... in potem se bo vse ...prikaži več uredilo in svet bo lepši ... sploh se ne bo nihče okožil, če bomo vsi doma ... le kako je to možno?

  • Avatar jezeran
    jezeran 17:22 28.avgust 2021.

    ljudje se prilagodijo, potrošnja bo manjša, denar se špara za naslednje poletje, ko bodo zopet vse sprostili in bomo lahko šli na dopust. V Sloveniji ne bo ostalo nič denarja, razen pokoriščenih bonov, ne vem kaj tu ni jasno ?????

  • eminenca 15:07 28.avgust 2021.

    če se je testiranje zmanjšalo , kaj sedaj ? ... poveča se ceplenje ali pa nič ... ne vem kaj še preostane ... a zdej pač vsi domačpijo, ker niso testiran ... jest sem se dvakrat cepil in grem kamor ...prikaži več hočem, omejiv ni, samo da še dobim potrdilo , ki ga bom vsakomu pokazal pred nos ... evo , jebite se, kaj še hočete

Sorodne novice