Slovenija
12211 ogledov

Vlada sprejela te spremembe, vezane na PCT

testiranje zaposlenih v vzgoji in izobraževanju Saša Despot množično testiranje zaposlenih v vzgoji in izobraževanju s hitrimi testi na novi koronavirus pred torkovim ponovnim odprtjem šol za učence prve triade in vrtcev v devetih slovenskih regijah z boljšo epidemiološko sliko
Vlada je na današnji seji sprejela tudi nekaj odločitev, vezanih na covid-19.

Kot je povedala Maja Bratuša, ki je vodila novinarsko konferenco o aktualnem stanju glede covida-19, je vlada na današnji seji dopolnila odlok o določitvi začasnih pogojev za izvajanje dejavnosti v vzgoji in izobraževanju ter visokem šolstvu ter obveznost tedenskega testiranja predvidela tudi za študente. Tudi tedensko testiranje študentov bo financirano iz državnega proračuna, je pojasnila.

PCT tudi v fitnesih

Vlada je po njenih besedah sprejela tudi spremembe odloka, ki ureja začasne omejitve pri izvajanju športnih programov. Vsi udeleženci športno rekreativnih dejavnosti v zaprtih prostorih, ki so starejši od 15 let, bodo tako morali po novem izpolnjevati pogoj PCT (preboleli, cepljeni, testirani).

Prav tako je vlada dopolnila odlok o določitvi pogojev vstopa v Slovenijo zaradi zajezitve in obvladovanja nalezljive bolezni covida-19. Poleg dosedanjih petih izjem (mednarodni prevoz, tranzit, otroci do 15. leta, dvolastniki in delovni migranti) bo vstop v Slovenijo brez napotitve v karanteno in brez izpolnjevanja pogoja PCT dovoljen tudi osebi, ki prehaja mejo zaradi prevoza otroka, ki še ni dopolnil 15 let, zaradi njegove vključenosti v vzgojo in izobraževanje, a le če se čez mejo vrne v dveh urah po prehodu meje, je povedala Bratuša.

Vsi trije odloki bodo v veljavo stopili naslednji dan po objavi v uradnem listu in veljajo do 5. septembra.

Borut Štrukelj covid-19 Zdravje Štrukelj: Tako kaže z zdravili za covid-19

Brezplačno še za osebne asistente in gasilce

Vlada je danes spremenila tudi uredbo o izvajanju presejalnih programov za zgodnje odkrivanje okužb z novim koronavirusom. K dosedanjim skupinam, ki so upravičene do brezplačnega testiranja, se dodaja še osebne asistente, ki pri izvajalcih osebne asistence izvajajo osebno asistenco v skladu z zakonom, ki ureja osebno asistenco, in pa gasilce.

Do 5. septembra pa je vlada podaljšala veljavnost odlokov, ki se nanašajo na omejitve ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom, na omejitve ponujanja kulturnih storitev, na omejitve vezane na kolektivno uresničevanja verske svobode, zbiranje ljudi, pa tudi na izvajanje ponujanja in prodajanja blaga in storitev neposredno potrošnikom na področju voznikov in vozil, javni prevoz in namestitev razpršilnikov za razkuževanje rok v večstanovanjskih stavbah.

Covid-19, UKC Ljubljana Slovenija Padel še en mejnik, Slovenija je rdeča Maske Slovenija Zdravje Toliko okužb je uvoženih, v tem okolju se okuži največ ljudi

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 37
  • dani5 20:22 26.avgust 2021.

    Tudi v IKEI v Ljubljani te zavračajo, Bine in Petja, ki od strahu obračata hrbet, restavracija prazna, ljudje se pa obračajo pri vhodu. Potem pa vidiš, da pač nekateri pred WC jedo ali pa kje drugje na klopcah, kar je dosti bolj varno?

  • dani5 20:19 26.avgust 2021.

    Blayo ni treba v Franciji so že našli rešitev. https://www.facebook.com/groups/553125749175390/permalink/568539530967345/

  • Tomaz_321 19:38 26.avgust 2021.

    TO JE VSE PROTIUSTAVNO!!!!!!!!!!!!!!