Zdravje
6919 ogledov

To so najboljše države za vzgojo otroka. Kje je Slovenija?

park Tivoli Anže Petkovšek Mame z otroškimi vozički v parku Tivoli.
Najboljše pogoje po merjenih kazalnikih ima Avstralija.

Izsledki raziskave avstralske družbe Compare the Market Pty Ltd. kažejo, da je Slovenija v letu 2022 med 31 primerjanimi državami na 19. mestu glede na izbrane kazalnike, ki vplivajo na ustvarjanje družine.

Raziskava je ocene podala na podlagi šestih kazalnikov, in sicer število bolnišnic na milijon ljudi, številu zelenih površin na milijon ljudi, stopnje cepljenja otrok proti davici, tetanusu, oslovskemu kašlju in ošpicam, povprečni pričakovani življenjski dobi ob rojstvu, dostopa do pitne vode in odstotka bruto domačega proizvoda (BDP), ki se porabi za izobraževanje.

Najboljše razmere so v Avstraliji, Islandiji in na Japonskem

Analiziranih je bilo 31 razvitih držav Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (ang. OECD). Slovenija, ki je polnopravna članice organizacije od leta 2010, je z oceno 4,97 od 10 možnih točk pristala v drugi polovici zdravih držav za vzgojo otrok, ali, kot so zapisali avtorji raziskave, ''Slovenija je 12. najbolj nezdrava država za ustvarjanje družine v letu 2022.''

Prva tri mesta zasedajo Avstralija, Islandija in Japonska. Avstralija izstopa po številu zelenih površin na milijon prebivalcev in eno najvišjih pričakovanih življenjskih dob na svetu ter univerzalno zdravstveno oskrbo.

''Islandija je bila ena od le dveh držav, kjer je imela skoraj vsaka oseba dostop do čiste pitne vode in z najvišjo porabo za izobraževanje s 7,7 % BDP,'' ugotavljajo pri Compare the Market, Japonska pa se je odrezala podobno. Kot so zapisali avtorji raziskave, država pogosto velja za eno najbolj zdravih na svetu, ne zgolj zaradi odličnega zdravstvenega sistema, temveč tudi kulturnih navad.

Slovenije ni med najboljšimi na lestvici

Slovenija se je v primerjavi z najboljšimi odrezala nekoliko slabše in se uvrstila na 19. mesto skupaj s Čilom, pred Kostariko in za Irsko. Kljub enemu najboljših dostopov do pitne vode, ki je ocenjen na 98,72 % prebivalcev, in dobrim kazalnikov razpoložljivosti zelenih površin, je ostala v povprečju pri ostalih kazalnikih. Najslabše v primerjavi z drugimi državami se je odrezala pri meritvi števila bolnišnic.

Na repu lestvice primerjanih držav so pristale Estonija, Litva in Mehika. Mehika je dosegla najnižjo oceno, z najslabšim kazalnikom dostopa do varne pitne vode, ki znaša 43,03 %. Litva se kljub brezplačnem zdravstvenem varstvu ni izkazala pri drugih meritvah, Estonija pa je izstopala po najnižji stopnji cepljenja otrok.

Največji delež cepljenja dosegajo na Madžarskem, najdaljša pričakovana življenjska doba pa je v Švici, ta znaša 82 let. Med najboljšimi državami so še Izrael, Nova Zelandija, Belgija, Finska, Nemčija, Švica in Portugalska. Na rep lestvice pa so se za že omenjenimi državami uvrstile Poljska, Slovaška, Latvija in Češka.

Anthony Fleming, generalni direktor oddelka za zdravstveno zavarovanje pri Compare the Market, je ob izsledkih poudaril, da je Evropa še posebej zanimiva: "Analizirane razlike v dejavnikih, ki temeljijo na zdravju, so evropske države uvrstile med 10 najbolj zdravih krajev za vzgojo otroka in med 10 najmanj. Če želite svojega otroka vzgajati v najbolj zdravih lokacijah, je Avstralija najboljša država za selitev."

''Zdravje v otrokovih najzgodnejših letih je temelj za močan biološki razvoj in vseživljenjsko učenje, ki otrokom omogoča, da uspevajo in odraščajo v zdrave odrasle osebe. Kako se otrok razvija v tem času, vpliva na prihodnji kognitivni, socialni, čustveni, jezikovni in telesni razvoj, kar bo vplivalo na kasnejše življenjske uspehe,'' je dodal Fleming.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • PasjaProcesija 08:30 07.februar 2022.

    V tem pogledu je Slovenija precej boljša. Avstrija na 22. mestu? S tem se ne morem strinjati. Potem bo raziskava, da je na Dunaju najvišja kakovost življenja na svetu. v duhu časa so Avstrijo kaznovali, ker ima delež cepljenim proti ...prikaži več otroškim boleznim "samo" 89,5%. Kriterij je zgrešen, to so vse visoke številke. Slovenija in Avstrija sta za vzgojo otrok v TOP10. Slovenski porodniški dopust je neverjeten, drugi lahko to samo sanjajo. Šolstvo na vseh stopnjah brezplačno, narava za vsakim vogalom