Zdravje
4142 ogledov

Slovenski otroci, ki ne smejo biti cepljeni

Cepljenje
Na Ministrstvu za zdravje o izdanih odločbah za trajno opustitev cepljenja (še) ne vodijo evidenc.

V ponedeljek sta se v parlamentu znašla dva popolnoma nasprotna predloga - prvi za opustitev obveznega cepljenja, drugi pa za povišanje stopnje precepljenosti. Kdaj, kako in pri komu se lahko cepljenje opusti, smo preverili na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) ter na Ministrstvu za zdravje (MZ).

Alergije, prejšnji nezaželen učinek, nezdružljivo zdravstveno stanje

Na NIJZ pravijo, da se v skladu z zakonom o nalezljivih boleznih cepljenje lahko opusti, če pri osebi obstajajo razlogi, zaradi katerih bi se zdravstveno stanje lahko poslabšalo. "Med razloge za opustitev cepljenja se štejejo alergija na sestavine cepiva, resen nezaželen učinek cepiva po predhodnem odmerku istega cepiva ter bolezen ali zdravstveno stanje, ki je nezdružljivo s cepljenjem," pojasnjujejo in dodajajo, da se med razloge za opustitev cepljenja po tem zakonu "ne štejejo akutne bolezni ali vročinska stanja, zaradi katerih se cepljenje začasno odloži".

Opozarjajo tudi, da mora zdravnik, ki opravlja cepljenje, s pregledom osebe, ki se cepi, in vpogledom v njeno zdravstveno dokumentacijo, ugotoviti morebitne razloge za opustitev cepljenja, zaradi katerih bi se zdravstveno stanje osebe lahko trajno poslabšalo. "Predlog za opustitev cepljenj se običajno vloži za predšolskega in šolskega otroka," dodajajo na Ministrstvu za zdravje.

"Presoja je izključno strokovna"

Kdo torej presoja, ali je oseba primerna za cepljenje? "Presoja je izključno strokovna in je odločitev zdravnika, ki obravnava vsak posamezen primer. Na ministrstvu prav zato deluje interdisciplinarna Komisija za cepljenje, ki obravnava kompleksna medicinska vprašanja s področja cepljenja," pojasnjujejo na ministrstvu. 

Bolezni oziroma bolezenska stanja, pri katerih se predlaga opustitev cepljenja, so, kot pravijo, npr. huda okvara imunosti, ki je lahko prirojena ali pridobljena zaradi druge bolezni ali zdravljenja, napredujoče ali nestabilno nevrološko obolenje, napredujoča encefalopatija, neobvladani krči oziroma neobvladana epilepsija in trombocitopenična purpura

Malo odločb za začasno odložitev cepljenja, še manj za trajno

Pravijo, da so v letu 2019 izdali 30 odločb, "pri tem je šlo v večini primerov za začasno odložitev cepljenja (potrebe po dodatnih specialističnih pregledih) ali za opustitev posameznega cepljenja, ker so otroci prerasli starost, v kateri bi morali biti cepljeni z določenim cepivom".

O izdanih odločbah za trajno opustitev cepljenja pa na ministrstvu ne vodijo evidence - ne za katera cepljenja je bila odločena trajna opustitev, ne iz katerih razlogov. "V vseh teh letih (od osamosvojitve Slovenije) je bilo zaradi zdravstvenih razlogov izdanih le nekaj odločb za trajno opustitev cepljenja, ocenjujemo, da okrog 30," pravijo.
 
Dodajajo, da je v teku vzpostavitev elektronskega registra cepljenih oseb in neželenih učinkov po cepljenju (eRCO), iz katerega bo razvidno, katere osebe so bile cepljenje in katere ne. "Pri osebah, ki ne bodo cepljene, bo iz registra razviden razlog za njegovo opustitev," še pravijo.

Cepljenje Predlog zakona Zdravje SMC vložil zakon za povečanje precepljenosti Cepljenje Zdravje S podpisi za ukinitev obveznega cepljenja danes v parlament


 

Komentarjev 1
  • JONIJONI 23:12 01.marec 2020.

    Od 91. dalje je v Sloveniji bilo 30 oseb, ki se, iz zdravstvenih razlogov ni smelo cepiti. In danes stroka in nekaj prepametnih blogarjev, še posebej poudarja, da se moremo cepiti zaradi tistih, ki se ne smejo. 30 oseb, od ...prikaži več katerih je velik del že polnoletnih ali zaradi ene osebe na leto v zadnjih 30 letih, se mora izpostaviti stranskim učinkom cepljenja 20.000 zdravih otrok, vsako leto!!!!

Sorodne novice