Zdravje
29118 ogledov

Trikrat tedensko obvezno covid testiranje cepljenih

Covid-19, testiranje Profimedia Covid-19, testiranje PCR
Med zadnjimi predlogi vladi se je znašlo testiranje cepljenih.

Na spletni strani predlagam vladi se je pojavil predlog, da bi morali trikrat tedensko obvezno testirati cepljene. "Ker vemo, da so cepljeni glavni prenašalci covida, predlagam da se za njih uvede obvezno 3x tedensko covid testiranje. Le tako bomo varni, za zdravje se gre!," piše pod opisom državljana, ki je predlog poslal vladi.

Nemška policija Covid-19 Svet Proticepilci zaradi ukrepov načrtovali atentat na premierja

Na njegov predlog se je že odzvalo ministrstva za zdravje. Zapisalo so, da, če se bo izkazala potreba po tovrstnem ukrepu, bo o tem odločala stroka. "Podatki, ki jih na ministrstvu za zdravje zbiramo že od začetka cepljenja proti covid-19 kažejo, da se po cepljenju vzpostavi zaščita, ki nas varuje pred okužbo z virusom SARS-CoV-2. Vendar pa zaščita po cepljenju (kot tudi zaščita po preboleli bolezni) ni 100 %, poleg tega zaščita po cepljenju s časom upada. Zato se lahko zgodi, da tudi posamezne cepljene osebe zbolijo, vendar pa je običajno potek bolezni pri njih blažji, kot če ne bi bile cepljene. Prav tako je obdobje kužnosti manjše."

Covid-19, cepljenje, Pfizerjevo cepivo | Avtor: Profimedia Covid-19, cepljenje, Pfizerjevo cepivo Profimedia

Cepljenje, covid-19 covid-19 Slovenija Dnevi cepljenja: Poklukar pojasnil, kako je s cepljenjem otrok

V odgovoru so zapisali še, da se je cepljenje izkazalo kot najučinkovitejši ukrep pri zmanjševanju števila okužb in preprečevanju hudega poteka bolezni, ki vodi v bolnišnično oskrbo.

Podoben zahteve po testiranju cepljenih se predvsem med necepljenimi pojavljajo že dalj časa. Med njihovimi argumenti je tudi ta, da so med hospitaliziranimi v UKC Ljubljana tudi cepljeni. Predstojnica infekcijske klinike Tatjana Lejko Zupanc je že pred meseci priznala, da cepljenje stoodstotno ne varuje pred težjim potekom, je pa razlika med cepljenimi in necepljenimi v veliko korist cepljenih.

Alojz Ihan | Avtor: Profimedia Profimedia

Janez Janša Slovenija Slovenija Janša državljanom pošilja pismo

Kaj pravi stroka?

Prav zaradi tovrstnih pomislekov so strokovnjaki na Kemijskem inštitutu pripravili odgovore na pogosta vprašanja o covidu-19 in cepivih. Med drugim so pojasnili tudi, ali je res, da so cepljeni enako kužni kakor necepljeni?

Cepljenje otrok proti hepatitisu B je uveljavljeno že nekaj let. Pfizer Zdravje Pfizer: Pomembno glede cepljenja otrok

Zapisali so, da imajo cepljeni manjšo možnost za okužbo, če pa že zbolijo, so kužni krajši čas in tako okužijo manj ljudi, kar pomembno vpliva na epidemijo. "Poleg tega le majhno število cepljenih potrebuje hospitalizacijo (navadno so to tisti posamezniki, ki zaradi predhodnih bolezni kljub cepljenju ne morejo razviti ustreznega imunskega odziva) in s tem zmanjšujejo breme za bolnišnice."
Pri tem izpostavljajo statistične študije, ki potrjujejo pozitiven učinek cepljenja na zaščito pred boleznijo. Površen pogled na število cepljenih v bolnišnicah lahko da napačen vtis, saj je delež cepljenih v bolnicah večji v državah z višjo stopnjo precepljenosti (če bi bili v 100 odstotkih cepljeni, bi bili v bolnicah le cepljeni), poleg tega pa je treba upoštevati, da je pri starejših, ki so cepljeni v večjem deležu, večja verjetnost za težji potek bolezni. "Če torej ne upoštevamo starostnih skupin pacientov, se napačno zdi, da je učinkovitost zaščite zaradi cepiv manjša (Simpsonov paradoks – bolj podrobno na https://medium.com/sledilnik/ko-učinkovita-cepiva-naletijo-na-statistični-paradoks-4fd9c154086e). Šele analiza po starostnih skupinah da pravilno oceno zaščite s cepljenjem, ki po svetu kaže več kot desetkrat nižje tveganje za hospitalizacijo," so v odgovoru zapisali v zbirniku na Kemijskem inštitutu, ki so ga pripravili:

  • prof. Roman Jerala, Odsek za sintezno biologijo in imunologijo, Kemijski inštitut, Ljubljana
  • prof. Alojz Ihan, Medicinska fakulteta, Univerza v Ljubljani
  • izr. prof. Tomaž Bratkovič, Fakulteta za farmacijo, Univerza v Ljubljani
  • prof. Borut Štrukelj, Fakulteta za farmacijo, Univerza v Ljubljani
  • akad. prof. Tatjana Avšič - Županc, Medicinska fakulteta, Univerza v Ljubljani
Komentarjev 52
  • Fulmmer 12:27 23.december 2021.

    Najbolje da vsak državljan dobi flašo cepiva in ga naj vsak dan zjutraj rukne en štamperle...

  • bobubob 18:13 20.december 2021.

    Še nekaj mesecev, pa bo ravno to obvezna praksa....pri nas gre pač vse bolj počasi....tudi logično sklepanje...in seveda branje tuje strokovne literature...

  • Lynn_Smith 09:38 19.december 2021.

    Google je vsak teden plačal spletno delo od doma od 6000 do 10000 evrov. Od Googla sem prejel prvi mesec 27416 evrov plače. V prostem času delam 3 ure na dan. pojdite na to stran za več podrobnosti............ >>>>>>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑫𝒐𝒖𝑰𝒏𝒄𝒐𝒎𝒆.𝐜𝐨𝐦