Zdravje
1020 ogledov

Pfizer: Pomembno glede cepljenja otrok

Cepljenje otrok proti hepatitisu B je uveljavljeno že nekaj let. Žurnal24 main
"Naše cepivo ni dovolj učinkovito za majhne otroke, dodajamo tretji odmerek," so sporočili iz farmacevtske družbe Pfizer.

Kot poroča CNN so iz podjetja Pfizer v petek sporočili, da testi njihovega cepiva covid-19 na otrocih, starih od 2 do 5 let, kažejo, da pri otrocih te starosti predviden odmerek ne zagotavlja pričakovane imunosti, zato priporočajo uvedbo tretjega odmerka.

cepivo Pfizer BioNTech Pfizer Zdravje Cepljenje otrok: Le ena tretjina doze, ki jo dobijo odrasli

Študija je pokazala, da dva odmerka cepiva Pfizer/BioNTech, prilagojena otrokom, nista ustvarila pričakovane imunosti pri otrocih, starih od 2 do 5 let, čeprav je to veljalo za dojenčke do dveh let. Po analizi podatkov so se pri farmacevtskem gigantu odločili, da v svoj program testiranja cepiva vključijo tretji odmerek za vse otroke in dojenčke, stare od 6 mesecev do 5 let.

Klinična preskušanja bodo zdaj vključevala oceno učinkovitosti tretjega odmerka 3 mikrogramov, ki ga bodo dodali vsaj dva meseca po prejemu drugega odmerka. S tem nameravajo zagotoviti visoko raven zaščite v tej starostni skupini.

cepivo | Avtor: Anže Petkovšek Cepivo proti Covid-19 Anže Petkovšek

cepljenje otroka Covid-19 Svet Že v nekaj tednih dovoljenje za cepljenje otrok, starih od 5 do 11 let?

Tretji odmerek pred vrati

Pfizer je za cepljenje otrok v primerjavi z odraslimi zmanjšal odmerek. Za starostno skupino 12 in več je odmerek 30 mikrogramov, za otroke od 5 do 11 let 10, za najmlajše pa 3 mikrograme.

cepljenje covid-19 Zdravje Zelena luč za cepljenje otrok nad pet let

Preliminarne študije so pokazale, da bi moral ta zmanjšani odmerek pri otrocih izzvati močan imunski odziv in zmanjšati tveganje pred neželenimi učinki. Vendar pa najnovejši podatki kažejo, da omenjena shema cepljenja z zmanjšanimi odmerki ni povzročila pričakovanega imunskega odziva pri otrocih, starih od 2 do 5 let.

"Če se bo študija treh odmerkov izkazala za uspešno, nameravamo v prvi polovici leta 2022 posredovati vse potrebne podatke regulativnim agencijam za pridobitev nujne odobritve (EUA) za otroke, stare od 6 mesecev do 5 let," so za CNN sporočili iz podjetja.

cepivo Pfizer BioNTech Zdravje Tako bo potekalo cepljenje otrok, starih od 5 do 11 let

Podjetje bo testiralo tudi učinkovitost tretjega odmerka pri starejših otrocih, starih od 5 do 11 in od 12 do 15 let.
 

Komentarjev 11
  • Ender3 17:25 18.december 2021.

    Doziranje trenutnih cepiv v mg dozi je, v cepilni zgodovini novost. In če že, koliko mg na kg telesne teže mi pripada. Ne želim biti predoziran oziroma precepljen ! 😃

  • rd2dmk2 16:48 18.december 2021.

    madonca obvladajo tile strokovnjaki. dve doze nista dost za......nakup novga maseratija.. bo treba še tretjo, potem bo pa dost, pa še za ta boljše usnje na sedežih.. če pa ne bo si pa zmislimo še četrto dozo.

  • Avatar Sreten Lukić
    lluckyss 10:58 18.december 2021.

    Nedavna dobro strukturiran nemška* raziskava je pokazala, da v Nemčiji do sedaj ni zaradi kovida umrl niti eden zdrav otrok v starostni skupini 5-11 let ( ki se jo sedaj namerava začeti cepiti tudi pri nas...)! Verjetnost smrtnosti zdravih otrok ...prikaži več zaradi kovida pa se izkazuje 0,0003% (3 na milijon) pri čemer je starostna skupina od 5-11 let manj ogrožena od mlajših otrok in starejših adolescentov do 17 let.