Zdravje
3660 ogledov

Zelena luč za cepljenje otrok nad pet let

cepljenje covid-19 Profimedia
Ema priporočila uporabo Pfizerjevega cepiva za otroke od 5. do 11. leta

Evropska agencija za zdravila (Ema) je danes priporočila razširitev uporabe cepiva Pfizer proti covidu-19 na otroke, stare od pet do vključno enajst let. Cepivo za stare 12 let in več so odobrili že pred tem. Ema za mlajše otroke priporoča manjši odmerek cepiva kot za druge, so sporočili iz agencije.

Za otroke od pet do 11 let je predviden tretjinski odmerek, ki je predviden za starejše od 12 let, 10 µg namesto 30 µg, bodo pa tudi otroci dobili dva odmerka tri tedne narazen.

Študija je pokazala, da pri otrocih med petim in enajstim letom manjši odmerek da enak rezultat kot večji odmerek pri 16- do 25-letnikih. Učinkovitost so merili pri dva tisoč otrocih, ki niso imeli znakov predhodne okužbe. Del otrok je prejel cepivo, del pa placebo. Od 1,305 otrok, ki so prejeli cepivo, so trije zboleli, v kontrolni skupini 663 otrok, ki niso prejeli cepiva, pa je zbolelo 16 otrok. Ta študija je tako pokazala 90,7-odstotno zaščito pred simptomatsko okužbo (zaradi majhnega števila bi lahko bila ta stopnja med 67,7 in 98,3 odstotka)

Najpogostejši neželeni učinki cepiva so bili enaki kot pri starejših, bolečina na mestu vboda, utrujenost, glavobol, rdečina in otekanje na mestu vboda, bolečina v mišicah in mrzlica, večinoma so blagi in trajajo nekaj dni.

Ema je ocenila, da koristi cepiva tudi pri otrocih pretehtajo tveganja, še posebej pri tistih, ki imajo zaradi zdravstvenega stanja povečano tveganje za težak potek bolezni.

Priporočilo bo Ema poslala Evropski komisiji, ki bo sprejela končno odločitev, doslej so priporočila Eme upoštevali in jim sledili. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 22
  • bobubob 15:39 30.januar 2022.

    Medicina že dolgo sploh ne rešuje zdravja, temveč povzroča bolezni. To vemo vsi, ki smo kdajkoli pri njej iskali rešitev - ozdravitev. Šele po tem, ko človek končno najde rešitev v starih modrostih t.i. alternative vidi, kako daleč od resnice ...prikaži večnice in znanosti je dandanes zašla med. stroka. https://www.preventdisease.com/news/17/012717_Biologist-Proves-Measles-Isnt-Virus-Wins-Supreme-Court-Case.shtml

  • Avatar Jaka Steiner
    jaka4 20:54 25.november 2021.

    https://rumble.com/vpqzqv-kaj-se-dogaja-glede-cepiv-in-smrti.html?fbclid=IwAR1_7-mWJ-4YNackvYs0R2e45c3AGm52EeLZCzw8ky4_DsJkjbwd7cyItt4

  • pofukanavlada22 19:34 25.november 2021.

    zakaj ste odobrili cepljenje za otroke nad 5let, če ste priblizno teden dni nazaj napisali da spomladi pričakujete novo vrsto covid-19 ki bo odporen na vsa cepiva. zakaj bi se pol cepli?