Zdravje
922 ogledov

"Tveganje med cepljenimi je nizko in obvladljivo"

Covid-19
1/3
Profimedia
Nacionalni inštitut za javno zdravje je objavil nove podatke o okužbah pri necepljenih in cepljenih pri nas.

V Sloveniji je bilo do zdaj potrjenih 258.766 primerov, od tega 257.812 pri ostalih in 954 pri zaščitenih s cepljenjem. To pomeni, da je do okužbe pri cepljenih prišlo zgolj v 0,37 odstotka vseh potrjenih primerov. Kot je razvidno iz grafa, ki prikazuje sedemdnevno povprečje števila potrjenih primerov na 100.000 prebivalcev po cepilnem statusu, je tveganje pri necepljenih posameznikih večje. 

"Podatki govorijo le eno zgodbo. Tveganje med cepljenimi je nizko in obvladljivo. Temu ni tako pri ostalih. Zaradi tega epidemija obstaja. Z višanjem splošnega tveganja za okužbo je razmak med krivljama vedno večji," poudarja glavni epidemiolog v državi Mario Fafangel. 

cepljenje hospitalizacije covid-19 | Avtor: NIJZ NIJZ

Iz zbranih podatkov, do katerih lahko dostopate tu, je razvidno tudi, da je tveganje za hospitalizacijo večje pri necepljenih kot pri cepljenih. Med 9. in 30. tednom je bilo skupno hospitaliziranih 3.191 bolnikov s potrjenim covidom-19. Od tega jih je bilo 67 zaščitenih s cepljenjem (2,1 odstotka hospitaliziranih).

cepljenje hospitalizacije covid-19 | Avtor: NIJZ NIJZ

"Absolutna številka 67 (ali 1 v 29. tednu) govori samo o absolutnem bremenu. Kot pri okuženih se vidi veliko ledeno goro hospitaliziranih necepljenih in nekaj snega na vrhu (cepljeni)," poudarja Fafangel. 

V Sloveniji v zadnjih dneh raste število okužb. V četrtek so s 1.771 testi PCR potrdili 144 novih okužb s koronavirusom, kar četrtino več kot prejšnji četrtek, ko so jih potrdili 117. 

dezurni@styria-media.si

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.