Zdravje
257 ogledov

UKC Ljubljana: Za nižje cene se bodo pogajali

UKC Ljubljana Anže Petkovšek
Prvi odzivi dobaviteljev kažejo na večje razumevanje pri manjših partnerjih.

Vodstvo Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana je minule dni v duhu sanacijskih ukrepov ter zniževanja stroškov materiala, storitev in zdravil dobavitelje pozvalo k najmanj deset odstotnemu znižanju cen. Večina od 1700 dobaviteljev ljubljanskega kliničnega centra, ki so jih minuli teden pozvali k znižanju cen, se je na poziv odzvala. "Prvi odzivi kažejo, da so dobavitelji naš poziv vzeli resno in so se z nami pripravljeni pogovarjati. Zato lahko skoraj z gotovostjo trdim, da bomo dosegli kar nekaj prihrankov skorajda pri vseh," je v izjavi za medije pojasnila pomočnica generalnega direktorja UKC Ljubljana za nabavno dejavnost Natalija Pavlin.

Po njeni oceni je presenetljivo, da so se manjši dobavitelji na poziv odzvali bolj pozitivno, večji pa predlagajo sestanke ter s tem puščajo prostor za pogajanja in izboljšanje pogojev. Nekateri od največjih dobaviteljev UKC, med njimi Salus in Kemofarmacija, so se povezali s svojimi dobavitelji, proizvajalci oziroma matičnimi podjetji v tujini, ter prosili za podaljšanje roka za odgovor. Vendar v UKC dokončne podatke o prihrankih oziroma nižanju cen pričakujejo v prihodnjih tednih, saj bodo vse pozvali na pogajanja, ki so jih začeli že danes.

Srečali so se predstavniki ljubljanske medicinske fakultete, ki je tudi eden od večjih dobaviteljev kliničnega centra. Kot je pojasnil generalni direktor UKC Ljubljana Aleš Šabeder, največji obseg dela, ki ga ima klinični center z medicinsko fakulteto, predstavljajo mikrobiološke preiskave. Nabor teh bodo pregledali predstavniki nabavne službe kliničnega centra in medicinske fakultete.

Kot je po sestanku dejal dekan medicinske fakultete Igor Švab, se ne bodo "dogovarjali o zniževanju kar vseh cen povprek za deset odstotkov, to je nekaj, s čimer se težko strinjamo, bomo pa verjetno našli drug način, kako bi se ti stroški lahko zmanjšali". Prepričan pa je, da bodo rešitev našli, saj želijo stvari urediti tako, da bo dobro za obe inštituciji. "Cilj je, da cene v povprečju znižamo za 10 odstotkov," pa je po srečanju poudaril Šabeder.

UKC Ljubljana - KO za intenzivno interno medicino | Avtor: V. L. UKC Ljubljana - KO za intenzivno interno medicino, bolniška postelja na intenzivni negi V. L.

Bolnišnice za povezovanje pri nabavi

Po besedah generalnega direktorja so na zadnjem srečanju z ministrom za zdravje Samom Fakinom govorili tudi o projektu skupne nabave večjih bolnišnic oziroma da specializirane bolnišnice, ki prevladujejo pri nabavi nekaterih materialov, prevzamejo ta del javnih naročil za nekatere druge bolnišnice. Kot klinični center bodo verjetno začeli z enim od največjih sklopov, to je interventni kardiološki material, je napovedal Šabeder.

Načrtovanje skupne nabave večjih bolnišnic je izpostavil tudi minister Fakin v ponedeljek ob robu redne seje DZ. Prepričan je, da večji kupec lahko doseže znižanje cen.

Sanacija v UKC sicer poteka od začetka lanskega leta. Vodstvo je minuli teden sprejelo še nekaj ukrepov, med katerimi sta poleg omenjenega poziva dobaviteljem še omejitev zaposlovanja pri nezdravstvenem kadru ter nadgradnja informacijske opreme za sledenje poraba materiala in zdravil na bolnika, na klinikah, kjer tega še ne počnejo.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.