Zdravje
1823 ogledov

Umiranje je bolj veselo, kot si predstavljamo

Sveča EPA
Izkazalo se je, da so ljudje prilagodljvi do zadnjega trenutka svojega življenja. Takrat naj bi bili celo najbolje razpoloženi. Vsaj tako pravijo psihologi, ki menijo, da je umiranje veliko bolj pozitivna izkušnja, kot si lahko predstavlja večina ljudi.

Po zadnjih raziskavah YouGov-a se 68 odstotkov ljudi v Veliki Britaniji boji smrti. Po najnovejši raziskavi pa je umiranje manj žalostno in zastrašujoče ter veliko bolj veselo, kot si lahko mislimo. Raziskovalci iz Univerze v Severni Karolini so analizirali bloge ljudi, ki so bili neozdravljivo bolni. Analizirali so zapise v zadnjih stadijih pred smrtjo.

Resnične besede umirajočih

Čustva, ki jih opisujejo niso bila tesnoba ali osamljenost, ampak neizpolnjena ljubezen, družbena povezanost in smisel. Študija v znanstveni revijo Psychological Science primerja resnične besede umirajočih s tistim, kar so jim prostovoljci govorili, ko so jim dejali, da si zamislijo kako bi se počutili, če bi jim rekli, da imajo pred seboj samo še nekaj mesecev življenja. Izkazalo se je, da bližja je smrt, bolj uirjene so bile besede, čustva so bila pozitivna in izpolnjenja s temami kot sta družina in vera.

Izakazalo se je, da so se ljudje zelo sposobni prilagajati novonastalim položajem, tako fizično, kot čustveno, ter, da nadaljujejo s svojim vsakodnevnim življenjem, neodvisno od tega ali umirajo ali ne. "V naši domišljiji je umiranje osameljeno in nesmiselno, a prav zadnji zapisi na blogih kažejo, da so zadnje misli umirajočih izpolnjene z ljubeznijo, povezanostjo in smislom," pravi dr. Kurt Gray, ki je sodeloval pri raziskavi.

Sodelujoči v raziskavi, ki so jih raziskovalci podrobno spremljali so imeli ali Amiotrofično lateralna sklerozo (kratica ALS) ali rak v zadnjem statiju. Eden od zapisov se je glasil: "Vso vodo in hranljive sestavine prejemam skozi vrečko s pomočjo gravitacije. Pomoč potrebujem v vsakem trennutku. Obkrožen sem s toliko ljubezni in skrbi, da sem pripravljen za naslednji korak."

 

Komentarjev 2
  • kontrahan 13:56 25.junij 2017.

    Lepo povedano.

  • drejca1 12:50 25.junij 2017.

    Moja babi je rekla: " Ko se otrok rodi, se vsi smejejo, le otrok joče. Ko človek umre, vsi jočejo, le umirajoči odhaja z nasmehom."Očitno je nekaj na tem...