Zdravje
18795 ogledov

Umrl po udaru strele

Strela Twitter
Do tragedije je prišlo med njegovim delom.

Na Hrvaškem odmeva vest o tragediji, do katere je prišlo v naselju Dugopolje na območju Splita sinoči okrog 21. ure. Takrat je v bližini bazena elektro dela izvajal 40-letni moški, v katerega je udarila strela. Vest je potrdila splitska policija. 

Poklicali so jih na mesto nesreče, a moškemu ni bilo več možno pomagati. Policisti so obvestili državno tožilstvo in sprožili preiskavo, v okviru katere naj bi ugotovili vse okoliščine tragične nesreče. 

Kako se zavarovati 

Pred časom smo objavili članek z naslovom Kako se zaščititi pred strelo. Nekaj nasvetov nam je podal Goran Milev iz Elektroinštituta Milan Vidmar, kjer deluje Slovenski center za avtomatsko lokacijo atmosferskih razelektritev.

Skrivanje pod drevesom ni varna odločitev. Visoka drevesa, posebej, ker so koničaste oblike, so prva, ki privlečejo strelo nase.

Vedno znova opozarjamo, da se je ob nevihti najbolj primerno skriti v grajene objekte, najbolje take, ki imajo tudi strelovod. Različni kioski, nadstreški, odprte garažne hiše, šotori, steklenjaki in druga na pol odprta ali majhna poslopja, ki nimajo električne in vodovodne napeljave, niso varni, opozarjajo tudi na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ). 

"Če pa vas nevihta ujame v naravi, skušajte poiskati čim nižji predel in ravnati tako, da boste imeli najmanjšo stično površino z zemljo. Sedete na tla in noge stisnete k sebi. Najnevarneje je stati v razkoraku," je razlagal Milev. Počepnite tako, da stojite na tleh samo s stopali ali na prstih. Stopala naj bodo čim bolj skupaj.   

Nevarnost udara strele je tako velika tudi v kampih, saj se ob udaru strele lahko pojavi napetostni lijak, ki zajame šotor, zato Milev svetuje, da se med nevihto umaknete iz šotora na varno, bodisi v avtomobil, ki s svojo kovinsko konstrukcijo deluje kot Feradeyeva kletka, bodisi v počitniško prikolico, če ta ni cela iz plastike, pa v skupne toaletne prostore oziroma v lokal. "Nikakor pa ne na teraso lokala, saj poznamo primer, ko so ljudje zbežali na teraso lokala, pa je strela potem udarila ravno tja."

Prav tako strele ne izzivajte z dežnikom, ki je prav tako prevodnik. Zložite ga in položite na tla. "Verjetnost, da bi vas zaradi dežnika zadela strela, je majhna, vendra je kljub temu potrebna previdnost. Precej let nazaj se je zgodilo, da je strela udarila v prapor, ki ga je na pogrebu držal praporščak in se je tako na samem pogrebu zgodil še en tragičen dogodek," je pripovedoval Milev.  

Prav tako se med nevihto takoj umaknite iz vode in se od nje oddaljite. V čolnu se skušajte skloniti čim nižje in se ne dotikati vode.  

Smrtnost od 15- do 20-odstotna 

Pri udaru strele najpogosteje poškodovancu zastane srce, praviloma pa tudi neha dihati, vendar ob ustrezni prvi pomoči večina poškodovancev preživi. Na NIJZ ocenjujejo, da je smrtnost 15- do 20-odstotna. Poškodovanci pogosto utrpijo opekline, okvare živčnega sistema, zlome kosti, izgubo sluha, vida, zmedenost, nezavest in izgubo spomina. 

Na NIJZ svetujejo, da poškodovanec, četudi se ne počuti slabo, poišče zdravniško pomoč. Nekatere okvare notranjih tkiv, npr. živčevja, žil, srca, imajo lahko resne posledice, ki se pokažejo šele čez nekaj časa.

Strela Vreme Slovenija Do večera bo na teh območjih najbolj pestro

dezurni@styria-media.si

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.