Zdravje
9271 ogledov

Znana Slovenka z nami delila srce parajočo zgodbo

poporodna depresija Profimedia
Čeprav bi morala rojstvo in prihod novega dojenčka v družino za starša predstavljati srečen dogodek, žal ni vedno tako.

Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) po porodu najmanj ena ali dve ženski od desetih trpita za depresijo in/ali tesnobo. Ocenjujejo, da v Sloveniji vsako leto zaradi hujše depresivnosti in/ali tesnobe po porodu trpi od 1.800 do 3.600 žensk. Bolezni se pojavita štiri do šest tednov po porodu, lahko tudi precej pozneje. Trajata pa lahko od treh do šest mesecev, včasih še precej dlje.

Porod, depresija, žalost, poporodna depresija, mamica, otrok | Avtor: Profimedia Profimedia
Tako kar 10–20 % ženskam depresija oziroma tesnobnost sicer prečudovito obdobje močno zasenčita. Znake poporodne depresije in anksioznosti sicer vsaka ženska občuti malo drugače, pojavljajo pa se lahko tudi različne kombinacije občutkov ali samo nekateri izmed njih.

Mamice, ki jih muči poporodna depresija, imajo pogosto občutek, da so nesposobne in nemočne. Pogosto so žalostne, jokave in nemirne, počutijo se osamljene in zapuščene. Temu se pridružijo še pomanjkanje energije, nespečnost in nezmožnost koncentracije ter vrsta drugih občutkov, ki otežujejo skrb za dojenčka in ostale vsakodnevne opravke. Vse te občutke lahko med drugim spremljajo tudi pospešen ali nereden utrip srca, mrzle in potne dlani, mravljinčenje.

V prvem tednu po porodu so ženske zelo pogosto utrujene in zaskrbljene. To je pravzaprav tako pogost pojav, da je dobil celo ime – znan je kot poporodna otožnost oziroma "baby blues" . Občuti jo več kot 80 % vseh porodnic, a običajno izzveni v nekaj dneh. Kadar pa simptomi trajajo dlje časa ali se začnejo kasneje, gre morda za poporodno depresijo, ki se lahko začne kadar koli v prvem letu po otrokovem rojstvu.

Ko govorimo o poporodni depresiji, imamo običajno v mislih žensko. Malo ljudi pa je seznanjenih, da se lahko depresija po prihodu novega družinskega pojavi tudi pri moških. To je ponavadi takrat, ko imata partnerja težave v razmerju ali ko se depresija pojavi tudi pri partnerici. Čeprav je v tistem trenutku to morda skoraj nemogoče, se je treba zavedati, da slabo počutje ne bo trajalo večno in da niste edini, ki se je znašel v taki situaciji.

Depresija Zdravje Poporodna depresija: Dejavnik tudi letni čas, v katerem se rodi otrok

Kljub velikim težavam marsikateri posameznik o svojih občutkih nerad spregovori, saj je ta tema v naši družbi še vedno dojeta kot neke vrste tabu. K njeni detabuizaciji izjemno prispevajo pričevanja številnih posameznic, ki s svetom vse pogosteje delijo svojo izkušnjo. Ena izmed njih je glasbenica in članica orkestra Slovenske vojske Nina Klinar, ki je za naš medij še enkrat predstavila svojo zgodbo. "O tem sem se odločila spregovoriti z željo, da pomagam ostalim, ki doživljajo podobno, kot sem jaz. V takih trenutkih je pomembno, da se lahko na nekoga nasloniš, si morda prebereš članke na to temo in prisluhneš ljudem s podobnimi zgodbami. Od njih lahko prejmeš marsikateri nasvet ter predvsem zagotovilo, da zdaleč nisi edini, ki gre čez to izkušnjo," meni sogovornica.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Nina Klinar (@ninaklinar)

Celotno zgodbo lahko preberete na Žurnalovem portalu Mama. Kaj naj stori nosečnica, če spozna, da po rojstvu otroka ne želi imeti ali ne more skrbeti zanj, pa preverite v našem drugem prispevku.

Novorojenček Stiske mater Zdravje "Detomor je dejanje, ob katerem obmolknemo"

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • optimist11 13:35 12.november 2023.

    1. Ženske so rojevale mlajše 2. V naših " grdih" časih si imel službo zagotovljeno v določenem času pa še rešen stanovanjski problem 3. Ni bilom toliko mobinga v službi. Tja smo radi zahajali, ne pa z muko 4. ....

  • munja 13:27 12.november 2023.

    Menim, da bi bilo zelo dobrodošlo, če bi si mož in žena pomagala in podpirala eden drugega vse življenje. Bi bilo tudi manj depresij in ostalih problemov.

  • vzev 12:32 12.november 2023.

    Včasih so ženske, hitro po porodu že delale vse, pa še to brez pomoči moških, ki bi jim kuhali, prali,... Sedaj pa neka depresija. Me res zanima, kako bi ljudje sedaj preživeli, če bi prišlo do svetovne vojne. En je ...prikaži več bolj pomehkužen kot drugi.