Zdravje
15272 ogledov

V teh regijah pri nas potrdili različico omikron

covid-19 Ljubljana Slovenija Profimedia
Iz Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) so sporočili zadnje podatke o razširjenosti različice omikron v Sloveniji.

Svet zaskrbljeno spremlja širjenje različice omikron, zaradi katere so v nekaterih državah že začeli uvajati nove zaostritve ukrepov za preprečevanje širjenja virusa. Različico omikron so potrdili tudi pri nas. Prve primere so med sekvenciranjem potrdili na Inštitutu za mikrobiologijo in imunologijo.

Število primerov se je od prvih potrjenih primerov povišalo. Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano je v obdobju od 4. do 10. decembra uspešno sekvenciral 841 vzorcev. V 623 vzorcih so potrdili različico delta. V enem vzorcu, ki je bil odvzet v 49. tednu, so potrdili različico omikron. Preostalih dveh različic s statusom VOC (beta in gama) v tem obdobju sekvenciranja niso potrdili. 

NLZOH je različico omikron (B.1.1.529 ter podliniji BA.1 in BA.2) do zdaj potrdil pri osmih osebah. En primer so potrdili tekom rednega sekvenciranja pri osebi iz osrednjeslovenske statistične regije. Sedem dodatnih primerov so potrdili z izrednim sekvenciranjem, ki so ga opravili med 17. in 19. decembrom. Tri primere so potrdili v gorenjski statistični regiji in štiri v obalno-kraški statistični regiji. 

omikron | Avtor: NLZOH NLZOH

V Sloveniji je bilo med 23.126 vzorci iz vseh shem zaznanih 143 različic virusa SARS-CoV-2. 

Skupno sta po podatkih NLZOH oba laboratorija skupaj do sedaj potrdila 12 primerov različice omikron. Minister za zdravje Janez Poklukar je v nedeljo po prejemu tretjega poživitvenega odmerka dejal, da je bilo v Sloveniji potrjenih 20 primerov različice omikron (šest s sekvenciranjem in štirinajst z metodo PCR). Do razlike v obeh podatkih je verjetno prišlo, ker laboratorija navajata le primere, ki so bili potrjeni s sekvenciranjem, medtem ko je minister našteval tudi primere potrjene z metodo PCR. Pričakujemo lahko, da se bo število potrjenih primerov različice omikron povečalo.

NLZOH je skupaj z IMI do zdaj v Sloveniji potrjenih 24.555 primerov različice delta, 11 primerov različice delta+, 29 primerov različice beta ter 9 primerov različice gama. Potrjenih je bilo tudi 48 primerov različice eta, 7 primerov različice jota in 20 primerov različice B.1.1.318. 

omikron | Avtor: NLZOH NLZOH

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 8
  • Avatar pantani
    pantani 07:30 21.december 2021.

    Včeraj zvečer prišel domov iz hribov,meril temperaturo (38'8) ker me je kuhalo. Danes zjutraj se zbudim kot prerojen z normalno temperaturo 36'5. Vseeno sem skočil do lekarne po dva testa da se testiram.Test pokazak negativno, ti smola ti! Ne vem,a ...prikaži več sem res imun na ta kovid,ker se me zaboga ne prime,pa sem veliko v kontaktu z ljudmi?!!!

  • suineg7878 06:52 21.december 2021.

    Kdo od presstitutk bo prvi napisal, da se Omicron ne spusti na pljuča, ampak ostane v grlu in nosu. Omicron je PREHLAD!

  • Avatar Tellsbella
    Tellsbella 00:16 21.december 2021.

    Dobrodošli v najboljši intimni klub - - Se︆︆ns︆︆to︆︆s︆︆.︆︆C︆︆o︆︆m