Zdravje
2168 ogledov

Vitamin D na tešče ali s hrano?

Voda Profimedia
Farmacevt tudi o tem, kako je najbolje jemati vitamin D.

Pozivi zdravniške stroke, naj svoje zdravje v času pandemije novega koronavirusa podpremo tudi z dodajanjem vitamina D, so obrodili sadove. Številni so posegli po prehranskih dopolnilih ali zdravilih z vitaminom D, kar je vidno tudi iz vprašanj na forumu "Farmacevt svetuje", ki je del forumske platforme Med.Over.Net.

Med zapisi uporabnikov foruma je tudi vprašanje o pravilnem jemanju v povezavi s hrano in časom. "D vitamin vzemite po obroku, saj je ta način absorpcije boljši, ker je vitamin D topen v maščobah. Kdaj tekom dneva vzamete vitamin D, pa ni pomembno," odgovarja farmacevt iz Lekarne Ljubljana asist. dr. Boštjan Martinc, mag.farm., spec.

Koliko vitamina D svetuje zdravniška stroka in zakaj je koristen, lahko preberete v spodnjem prispevku: Stanje je slabše, kot si mislite. 

covid-19 Opozorila Zdravje Stanje je slabše, kot si mislite

Ostali dodatki za imunski sistem

Drugo uporabnico je zanimalo, kakšen naj bi bil režim jemanja nekaterih dodatkov, ki pomagajo pri borbi proti virusom: "Naj omenim, da nisem bolna, nimam nobene redne terapije. V tem času pa imam na sporedu D vitamin v kombinaciji z vitaminom K2, cinkom, ameriškim slamnikom ter C vitaminom. Katerega od teh je najbolje jemati na tešče? Če imam prave informacije, cink lahko na tešče in nato D vitamin po jedi?"

"Drži, da se cink bolje absorbira, če se ga vzame na tešče. Vendar pa lahko v tem primeru, zlasti pri občutljivih, povzroča želodčne težave. V kolikor ga dobro prenašate, cink lahko vzamete na tešče, vitamin D s K2 pa kot ste omenili že sami, po zajtrku," pojasnjuje Martinc. Dodaja še, da vitamin K brez zdravniškega nadzora ne smejo uporabljati bolniki, ki imajo težave s strjevanjem krvi in so na antikoagulantni terapiji. Če se pri jemanju cinka na tešče pojavijo težave z želodcem, svetujemo zaužitje s hrano, pri čemer pazimo, da ga ne vzamemo z mlekom ali mlečnimi izdelki, hrano bogato z vlakninami, kavo ali pravim čajem. Le-to namreč zmanjša njegovo absorpcijo. Ameriški slamnik lahko po njegovih navedbah jemljemo dva do trikrat dnevno, odvisno od kupljene oblike, neodvisno od hrane, vendar ne več kot 8 tednov neprekinjeno," opisuje.

"Za C vitamin pa, v kolikor gre za klasično obliko, ponovno velja, da je izkoristek sicer boljši, če se jemlje na prazen želodec. Vendar v tem primeru lahko povzroča želodčne težave. V tem primeru potem seveda svetujemo raje jemanje C vitamina po jedi," dodaja.

Vrtec | Avtor: Epa Epa
Kako je z malčki?

Eno od uporabnic je zanimalo, kako naj malčku okrepi imunski sistem pred odhodom v vrtec. Sama že dodaja vitamina D in C. Obenem jo skrbi, saj naj bi za malčke pediater priporočal čim manj dodatkov: "Otrok naj bi si sam gradil imunski sistem, paziti moramo raje na raznoliko in zdravo hrano. Menite torej, da bi bila D in C vitamin dovolj?"

"Vsekakor menim, da je zaenkrat dovolj samo dodajanje vitamina D. Kot ste že sami napisali, je pomembno predvsem, da ste nekoliko bolj pozorni na zdravo prehrano in gibanje na svežem zraku," pritrjuje tudi Martinc. V kolikor otrok iz kakršnega koli razloga ne bi užival raznovrstne prehrane, pa je po njegovi oceni smiselno razmisliti še o kakšnem dodatku multivitaminskega sirupa, "sicer pa se mora imunski sistem razvijati po čim bolj naravni poti."

Če mate tudi vi vprašanje za farmacevta, ga lahko postavite TUKAJ

Sorodne novice