Zdravje
14905 ogledov

Vlada je danes sprejela to spremembo glede karanten

Testiranje covid-19 okužbe koronavirus Profimedia
Spremenjen je odlok glede karanten na domu po visoko rizičnem stiku.

Vlada je na današnji seji spremenila Odlok o izjemah od karantene na domu po visoko tveganem stiku s povzročiteljem nalezljive bolezni covid-19. 

V skladu z mnenjem Nacionalnega inštituta za javno zdravje v spremembah odloka spreminja nekatere pogoje za izjeme od karantene na domu. S spremembami pri prebolevnikih se določa trajanje roka od pozitivnega rezultata testa PCR do 180 dni, oseb, ki so bile cepljene s cepivom proizvajalca AstraZeneca in cepivom Covishield proizvajalca Institute of India/AstraZeneca, in sicer po prejemu drugega odmerka, ne napoti oziroma se jim ne odredi karantena na domu, če je preteklo 21 dni od prejema drugega odmerka. 

Karantena prav tako ni potrebna za iste, ki so bili cepljeni zoper novi koronavirus, če je od vzpostavitve zaščite proti covid-19 minilo manj kot devet mesecev.

Karantenta na domu je, kot je znano, ukrep, s katerim zdrava oseba po visoko rizičnem stiku z osebo, pri katerih je bila potrjena okužba, ali po prihodu iz tujine, omeji svoje stike z drugimi ljudmi. Traja 10 dni od zadnjega visoko rizičnega tesnega stika oziroma od prihoda v Slovenijo, če je oseba v karanteno napotena ob vstopu v državo. 

Tisti, ki jih v karanteno napotijo ob vstopu v državo, lahko slednjo predčasno prekinejo z negativnim PCR testom, ki se ga lahko najprej opravi peti dan po napotitvi v karanteno.

Pokopališče Župan Loškega potoka Slovenija Župan Loškega potoka: "Cepite se, letos namreč še ne bomo širili pokopališča" Covid-19 Ne more več dihati Svet Dvajsetletnemu dekletu covid-19 zacementiral pljuča

dezurni@styria-media.si

 
Komentarjev 1
  • rd2dmk2 20:02 09.september 2021.

    no končno je telim na vladi kapnilo, da je treba vse ljudi okužit, da bo konc epidemije..