Zdravje
3653 ogledov

Vlada novim zdravnikom obljublja bajne dodatke

Štetje denarja, evri Profimedia
Predlog novega zakona predvideva cel kup sprememb.

Vlada je sprejela predlog zakona o nujnih ukrepih na področju zdravstvenega varstva, ki bo po njihovih besedah pripomogel k večji dostopnosti in učinkovitosti našega zdravstvenega sistema.

Katere so ključne spremembe?

  • Predlog zakona bo v letih 2023 in 2024 omogočil objavo izrednega razpisa specializacij ter razširil seznam upravičencev do dodatka za izbiro specializacije iz družinske medicine. "Po predlogu zakona bodo tudi zdravniki, ki jim bo specializacija iz družinske medicine prvič odobrena v letu 2024, za čas trajanja specializacije upravičeni do mesečnega dodatka v višini tisoč evrov bruto."
  • V zagotavljanje neprekinjenega zdravstvenega varstva (NZV) se morajo po novem vključevati vsi zdravniki v javni zdravstveni mreži na vseh ravneh zdravstvene dejavnosti, vključno s koncesionarji. "S predlaganim členom se za izvajalce neprekinjene nujne zdravniške pomoči zagotovi lažjo organizacijo dela, za zdravnike, ki se vključujejo v NZV, pa enakomernejše obremenitve."
  • Ministrstvu za zdravje bo zakon omogočil neposreden dostop do agregiranih in anonimiziranih podatkov iz podatkovnega skladišča ZZZS. "Ob tem poudarjamo, da ministrstvo ne bo imelo dostopa do osebnih podatkov, da iz prejetih podatkov ne bo mogoče določiti posameznika oziroma dostopati do njegove zdravstvene dokumentacije ali podatkov, ki izhajajo iz nje," dodajajo na vladi.
  • Omejevanje pravnega prometa s koncesijo - zakon onemogoča statusno preoblikovanje koncesionarja iz samostojnega podjetnika v gospodarske družbe. "Če koncesionar zdravstvene dejavnosti na podlagi podeljene koncesije ne želi več opravljati, predlog zakona zahteva preverbo obstoja potrebe po nadaljnjem izvajanju koncesionirane dejavnosti in postopek za podelitev (nove) koncesije," pojasnjujejo.
  • Krajše obdobje prejemanja nadomestila za čas odsotnosti v breme obveznega zdravstvenega zavarovanja. Obdobje bolniškega nadomestila v breme delodajalca se po novem podaljša za obdobje 30 dni.
  • Višina nadomestila se ohranja na isti ravni celoten čas odsotnosti.
  • Zgornja meja višine nadomestila bo po novem 2,5-kratnik povprečne plače.
  • Do 31. decembra 2025 se podaljša ukrep znižane ravni znanja slovenskega jezika na stopnjo B2 za posamezne poklice v zdravstveni dejavnosti, in sicer za diplomirane medicinske sestre, diplomirane babice in magistre farmacije.
  • Olajšano zaposlovanje tujcev zdravnikov: črtanje letne kvote za število ponudb za delo, skrajšanje prilagoditvenega obdobja, možnost opravljala le posameznih vsebin strokovnega izpita (in priznanje preostalih vsebin), prenos stroškov postopka od kandidata na izvajalca zdravstvene dejavnosti, ki je dal ponudbo za delo.
  • Po novem imajo pravico do preventivnih pregledov tudi registrirani športniki do dopolnjenega 26. leta starosti.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 9
  • PaPajapopi 14:21 25.november 2023.

    Število pacientov, ki jih imajo zdravniki v Evropi z izjemo Nemčije in Avstrije, ki imata veliko število zdravnikov na prebivalstva. Podatki so iz leta 2017. Slovenija 1322, Danska 1600 , Francija 1975, Finska 1900, Portugalska 1900, Švedska med 2000 in ...prikaži več 2130, Velika Britanija. In naši ubogi družinski zdravniki še kar jokajo kako so preobremenjeni.

  • atamama 09:12 25.november 2023.

    V tem tednu sem moral peljati starejšo osebo k okulistu na kontrolo po posegu na urgenci. Ob 8 naročeni, zdranica privihra ob 8:50. Vidi se, da se še ni preoblekla. Ob času delavske malice začne delati(9:30). In ker nas je ...prikaži več bilo 14 naročenih ob 8:00 (kako informacijski sistem sploh to dopušča?) smo bili zadnji. In res je bila gužva. 14 pacientov je zdravnica uspela pogledati do 15:45. Norma pa taka, kajne? In to je treba nagraditi, samo ne denarjem, palico!!!

  • Ender3 20:59 24.november 2023.

    Vlada se s tem zopet nekam strelja. Spet bo odtekal denar tja, kjer ne bo učinkov. Nasprotno kadrovsko deficitarnost bodo najavili drugi poklici in sindikati..Rabijo domino učinek. ? Ne, ministrstvo naj protiplačilu izda odlok o obveznem nekajletnem delu v osnovnem ...prikaži več zdravstvu tako kot, je nekoč že bilo. Iz tega nabora pa se potem izluščijo posamezniki primerni za posamezne specialnosti. To so Hrvati nedavno že poizkusili uzakonit pa, so bila prevelika nasprotovanja pri mladih zdravnikih.

Sorodne novice