Zdravje
330 ogledov

Vse glasnejši pozivi slovenskih zdravnikov

Covid-19 Profimedia
Pozivi za takojšnjo uvedo PC, v primeru novih valov pa še k uvedbi obveznega cepljenja.

Slovenska medicinska akademija, komisija za medicinsko etiko, Zdravniška zbornica Slovenije in Slovensko zdravniško društvo so danes ponovno pozvali k takojšnji uvedbi pogoja preboleli, cepljeni (PC), v primeru nadaljevanja epidemičnih valov pa tudi k uvedbi obveznega cepljenja proti covidu-19, so sporočili.

Opozarjajo, da se ob hitrem širjenju nove koronavirusne različice omikron "zapira časovna past, v katero smo se z nizko precepljenostjo ujeli v slovenski družbi". Skoraj četrtina, 23 odstotkov prebivalstva, starejšega od 50 let, namreč ni cepljena in so tako izpostavljeni hujšemu poteku bolezni ali celo smrti. Po dosedanjih študijah jim lahko pomagata vsaj dva odmerka cepiva mRNK, so opomnili.

V Slovenskem zdravniškem društvu so že pred dvema tednoma pozvali DZ, naj sledi evropskim in svetovnim zgledom in v letu 2022 zahteva izpolnjevanje pogoja PC oz. obvezno cepljenje proti covidu-19. Zdravniki želijo namreč v novem letu vsem bolnikom ponovno omogočiti normalno dostopnost zdravljenja vseh bolezni, za kar je ključno cepljenje, so poudarili.

Komisija RS za medicinsko etiko pa je ravno danes pozvala k razmisleku o obveznosti cepljenja skupin s tveganjem za težji potek covida-19 in vseh, ki se vsakodnevno poklicno srečujejo s skupinami ljudi. V primeru novih različic pa bi glede na strokovno presojo in učinkovitost cepiv po oceni komisije veljalo razmisliti tudi o splošnem obveznem cepljenju.

covid-19 Ljubljana Slovenija COVID-19 V SLO Zdravje Najnovejša napoved: IJS o tem, kdaj bomo dosegli vrh

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • kapibara1 09:56 06.januar 2022.

    "Zdravniki želijo namreč v novem letu vsem bolnikom ponovno omogočiti normalno dostopnost zdravljenja vseh bolezni, za kar je ključno cepljenje, so poudarili..."-- Ma bluziči sami sebi namen ! Dostopnost do normalnih storitev že najmanj 10 let in več v Slovenija ...prikaži več ŽAL ni mogoča ! To je bilo krepko pred Korono panično evforijo lažnivo.