Zdravje
1486 ogledov

Za testiranje bolnikov že uporabljajo hitre teste

Koronavirus Epa
Polovica bolnikov s kovidom, ki se zdravi v novogoriški bolnišnici, prihaja iz drugih občin.

V Splošni bolnišnici Nova Gorica (SBNG) so za testiranje pacientov, ki jih bodo sprejeli v bolnišnico, začeli uporabljati hitre antigenske teste. "Če je test pozitiven, je apriori prevzeto, da je taka oseba tudi pozitivna na SARS-CoV-2 okužbo, če pa je hitri test negativen, moramo narediti potrditveni PCR test, da lahko izključimo, ali gre za okužbo ali ne," glede protokola, ki so ga na priporočilo stroke pripravili za manj občutljive hitre teste, razlaga vršilec dolžnosti predstojnika urgentnega centra Splošne bolnišnice dr. Franca Derganca Nova Gorica Erik Sedevčič.

Polovica zdravljenih bolnikov prihaja iz drugih občin

Novogoriško območje je območje z manj obolelimi za kovidom v Sloveniji, manj jih je le še v obalno kraškem območju. V novogoriški bolnišnici so doslej zdravili 106 kovid pacientov, od tega 12 na intenzivni negi. "Polovica jih prihaja iz občin, ki tudi sicer gravitirajo na v našo bolnišnico, drugi so iz ostalih predelov Slovenije, čeprav imamo k sreči na Primorskem bistveno manj pacientov kot drugje v Sloveniji pa je naša naloga biti solidaren z ostalimi," pravi Sedevčič.
V stari bolnišnični zgradbi so uredili negovalni oddelek, kjer so kot prva bolnišnica v Sloveniji sprejeli 22 asimptomatskih oskrbovancev iz drugih DSO v Sloveniji, da so lahko pri njih uredili rdeče območje.

Velik odziv lokalne skupnosti

Kot v drugih bolnišnicah se soočajo s hudo kadrovsko stisko, predvsem negovalnega osebja, primanjkuje pa tudi medicinske opreme, predvsem aparatur na nadzorovanje funkcij hudo bolnih. Je pa po besedah Sedevčiča, ministrstvo za zdravje omogočilo nakup drage opreme, zelo dobro pa se je z donacijami denarja odzvalo tudi lokalno gospodarstvo posameznik in mestna občina, zato se razmere izboljšujejo. 

Najmlajši bolnik star 27 let

Na današnji dan je hospitaliziranih 27 kovid pacientov, 7 na intenzivni terapiji, 5 je umetno predihavanih.
V novogoriški bolnišnici je doslej umrlo 16 kovid pacientov, nihče ni umrl na intenzivni negi. Povprečna starost hospitaliziranih bolnikov s kovidom je 72 let, najmlajši bolnik je bil star 27 let, najstarejši pa 99 let. Povprečna ležalna doba je 5,7 dneva. 

Bolnike s kovidom zdravijo v ločeni stavbi

Že v prvem valu so hospitalizirane kovid bolnike nameščali v prenovljeno staro bolnišnično zgradbo, ki je odmaknjena in ni povezana z osrednjim prezračevalnim sistemom, ki bi lahko predstavljal možnost prenosa okužbe. Ker se je to izkazalo kot zelo učinkovito, bolnike s kovidom še vedno zdravijo v tej stavbi. 

Vsi zaposleni, ki bi se v času dela na kovid oddelku iz preventivnih razlogov želeli umakniti od družin, imajo možnost namestitve v hotelu, ki ga je v času epidemije ponudil ponudnik igralnih storitev

Hitro ukrepali

"Ker živimo ob zelo pretočni meji z Italijo, smo že spomladi s cmokom v grlu spremljali poročila italijanskih televizijskih hiš, še preden so te novice dosegle ostali del Slovenije," razlaga Sedevčič. Ker so prepoznali resnost, so začeli takoj samozaščitno ukrepati in med prvimi v Sloveniji ustvarili sivo območje, ki je omogočilo ločevanje kovidnih bolnikov od nekovidnih. V prvem valu je bilo na goriškem malo obolelih s kovidom, nič hospitaliziranih. "Kot, da smo imuni pred okužbo, čeprav vemo, da temu ni tako, kar se je izkazalo v drugem valu," pravi Sedevčič.  

Iz DSO v bolnišnico le najhujši bolniki

Že spomladi so tudi obiskali vse DSO-je na območju, zaposlene naučili upravljanja z varovalno opremo in postavitve rdečega območja. "Organizacija je zdaj zelo dobra, kljub naraščanju števila okuženih večino varovancev zadržijo v domovih, bolnišnico le minimalno bremenijo s hudo bolnimi," pravi Sedevčič. 

"Na urgenci ne bomo zavrnili nikogar"

Novogoriška bolnišnica je konec oktobra zaradi razglasitve epidemije prekinila opravljanje drugih nenujnih zdravstvenih storitev. "Obžalujemo dejstvo, da se bo čakalna doba nekaterim nekovid pacientom zaradi višje sile podaljšala, vendar bomo storili vse, da se bo njihova stiska čim bolj zmanjšala," pravi Sedevčič. Poudarja, da urgentni center deluje kot vedno in tam ne bodo zavrnili nobenega urgentnega pacienta. 

 

Komentarjev 7
  • Avatar Elizabeta Pandurovic
    avatar2019 14:10 16.november 2020.

    Pred kratkim se je zgodilo, da je neka mamica cakala na testiranje. Ker pa je morala po hcerko v vrtec, je predcasno zapustila vrsto. Cez nekaj dni dobi obvestilo, da je pozitvna na covid in da naj se oglasi v ...prikaži več ambulanti. Zenska je bila zacudena, saj testa ni opravljala.

  • Avatar Elizabeta Pandurovic
    avatar2019 14:05 16.november 2020.

    Nehajte pobirati DNK

  • Avatar right
    right 13:54 16.november 2020.

    pri meni ga že ne boste