Zdravje
2345 ogledov

NIJZ objavil podatke: Tako nam trenutno gre v boju z virusom

Covid test testiranje Profimedia
Delež pozitivnih testov PCR je slabih pet odstotkov nižji kot prejšnjo sredo.

V sredo je bilo opravljenih 4.929 PCR testov, s katerimi so potrdili 1.124 število okužb. Delež pozitivnih testov PCR znaša 22,8 odstotka. Opravljenih je bilo tudi 101.643 hitrih testov. 

V primerjavi s prejšnjim tednom se je število okužb znižalo za 16,4 odstotka. Prejšnjo sredo je bilo potrjenih 1.346 primerov okužbe. Delež pozitivnih testov PCR je znašal 27,3 odstotka.  

Štirinajstdnevna incidenca na sto tisoč prebivalcev je padla pod 800, trenutno znaša 791, sedemdnevno povprečje potrjenih primerov pa znaša 1.114. 

V bolnišnicah je trenutno 624 bolnikov, ki so zboleli za covidom-19, od tega 202 zdravijo v enotah intenzivne terapije. Umrlo je deset ljudi, ki so zboleli za covidom-19.

Število novih primerov že ves december upada, a strokovnjaki svarijo pred vnovično rastjo primerov, ki naj bi jo sprožilo širjenje različice omikron. V Sloveniji je bilo po zadnjih znanih podatkih potrjenih nekaj več kot 50 primerov različice omikron.

Podatki iz tujine kažejo, da se različica širi občutno hitreje kot prejšnje različice, poleg tega pa se simptomi začnejo kazati že po dveh do treh dneh. "Omikron je presenetil vse po vrsti. Tudi strokovnjaki niso pričakovali, da se bo virus tako hitro tako spremenil," pravi dr. Roman Jerala s Kemijskega inštituta. Neznank glede te različice je še vedno veliko. Kakšen potek bolezni povzroča virus, še ni povsem jasno.

Vlada je tako že sprejela nove ukrepe za preprečevanje širjenja virusa. Nekateri so stopili v veljavo že danes. Odločitev o tem, kaj bo s silvestrovanji na prostem, še ni bila sprejeta.

dezurni@styria-media.si


 

Komentarjev 2
  • Avatar _lolekbolek
    _lolekbolek 12:00 23.december 2021.

    Že dolgo časa ni bilo nič na temo govnovida, hvala žurnal in nijz.

  • PaPajapopi 10:40 23.december 2021.

    Prav zanima me, kako, da se ne naveličate pisati eno in isto ? ? Aja, Kalimero preveč plača ! !