Zdravje
2944 ogledov

Slovenski zdravnik, ki je prebolel covid-19: Ne razumem nejevernežev

Adolf Lukanovič
Adolf Lukanovič, ki je prebolel covid-19, ne razume tistih, ki trdijo, da je epidemija izmišlijotina.

Doc. dr. Adolf Lukanovič, specialist ginekologije in porodništva je na današnji tiskovni konferenci predstavil svojo izkušnjo prebolevanja bolezni covid-19. V enoto za intenzivno terapijo je bil premeščen 12. marca, isti dan je bil ventiliran in kar 900 ur intubiran. Po koncu zdravljenja v intenzivni enoti Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja ga je čakalo še dolgo okrevanje na Univerzitetnem rehabilitacijskem inštitutu Soča. 

Seja vlade vlada janševa vlada Koronavirus Slovenija To so novi ukrepi, ki jih lahko zaradi covid-19 pričakujete še ta teden

"Raje bi nastopal s kakšno drugo zgodbo kot z zgodbo o preboleli okužbi. Odzval sem se na povabilo, ker živimo v času, ki je nedorečen, bliža se jesen in prehladna obolenja, ki jih težko oddelimo od začetnih znakov pri covid infekciji," je uvodoma povedal Lukanovič. "Apeliram na vse, da se poslužijo cepljenja proti gripi. S tem bomo razbremenili sistem primarnega zdravstva. Čakamo tudi na cepivo za covid, a to je še daleč. Ne vemo, kdaj bodo študije zaključene in kdaj bo cepivo varno." 

"Vojaška doktrina nas uči, da je treba sovražnika spoznati - nas zanima, kako se lahko proti tej epidemiji, ki načenja vse pore našega življenja, borimo. Ne vemo, kaj se lahko zgodi, če se bo epidemija ponavljala ali povečevala." 

Adolf Lukanovič

"Moja izkušnja pove, da gre za resno obolenje, ne razumem tistih nejevernežev, ki zavračajo, da je epidemija čista izmišljotina in politizirajo bolezen," je poudaril Lukanovič in razložil, da je bil po stiku z okuženo osebo tudi sam pozitiven. "Svetovali so mi hospitalizacijo, ki sem jo na začetku odklonil, ker vem, kako so zasedene zdravstvene kapacitete. Mlajša zdravnica na infekcijski kliniki me je prepričala, da sem ostal v ustanovi. Naslednji dan se je stanje tako poslabšalo, da je iz navadnega prehlada prešlo na pljučnico." 

covid-19 UKC Covid-19 Slovenija "Zabave in pikniki, obletnice in tudi pogrebi so viri novih okužb"

covid-19 UKC | Avtor: UKC LJ UKC LJ

covid-19 UKC Slovenija "Ljudje ne morejo priklicati zdravnika"

Zaveda se, da obstajajo tudi druge bolezni, a trenutno število umrlih na svetu, ki je preseglo milijon, nas po besedah Lukanoviča sili v to, da se vsa energija skoncentrira v enotno fronto v borbi proti covid-19. "Pridejo leta, ko je človek manj odporen in potem nastopijo odpovedi vitalnih organov," je dejal Lukanovič. "Če ni strokovnega vodenja obravnave, se lahko zadeva hitro konča. Ko človek spozna, da je na robu smrti, drugače gleda na to, kar se dogaja okoli nas - na vse odpore, nesoglasja. Namesto da bi se poglobili, kaj je tisto, kar je premalo dosledno izvajano."

Pohvalil strokovnost zaposlenih

Poudarja, da je imel srečo in pohvalil delovanje zdravstvenega sistema. "Radi govorimo o problemih slovenskega zdravstva, v katerega se je premalo vlagalo," je dejal Lukanovič. "Trideset let je bilo zamujenih, vendarle pa imamo izrazito predane zdravstvene delavce. Imam srečo, da sem bil obravnavan na Infekcijski kliniki v Ljubljani, ki dosega rezultate na svetovni ravni. Na lastni koži sem izkusil kadrovsko problematiko javnega zdravstva. Vprašajmo se, zakaj diplomantke zdravstvene nege odhajajo v druge poklice, med Hofer in Lidl delavke."

covid-19 UKC Zdravje Nov rekord po številu potrjenih okužb

Opozoril je, da se njegovo zdravljenje ni zaključilo v bolnišnici, ampak je pomemben element bila rehabilitacija. "Izrekam pohvalo nad strokovno obravnavo na Inštitutu Soča, kjer so iz moje nepokretnosti uspeli vzpostaviti pohodnega človeka," je dejal Lukanovič. "Bivanje tam mi je povrnilo vključevanje v normalno življenje. Človek, ki je na robu smrti, ki je priključen cevke, razmišlja o problemih okolice - v kakšnih pogojih zaposleni delajo. Majhen poseg, kot je traheostomija, ki običajno traja 20 minut, lahko v pogojih epidemije traja dlje. Dodatna oblačila zahtevajo dodaten napor, dodatno koncentracijo. Vse to se izvaja v neuglednih pogojih. Lahko se pridružim tistim, ki so zagovorniki čimprejše rešitve prostorske stiske Infekcijske klinike."

Tomaž Gantar Covid-19 Slovenija Gantar: Naslednjih štirinajst dni bo kritičnih

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 12
  • 06d458670ee8614e2c71cd167c34ffd47e2911e7 10:04 18.september 2020.

    MS a tvoje incialke pomenilo Malo Slinast,ker se sliniš okol Janeza Janšizma in slepo verjameš,da te bo bacilček spodfukal v cvetu življenja in te odtrgal od tvojega ljubljenega J.Janšizma! 🤣

  • Franjo Erman 18:22 16.september 2020.

    Trobentanje brez veze

  • Avatar ovca
    ovca 14:50 16.september 2020.

    Mene pa zanima, zakaj okoli problematike covid-19, ne soočijo za okroglo mizo npr. strokovnjake, ki trobezlajo in strašijo s covid in one, ki se temu smejijo. Potem bi pa imeli realno sliko, se vam ne zdi? Argumenti proti argumentom.