Zdravje
4262 ogledov

Le zdravniki bodo lahko izvajali alternativne metode zdravljenja

Zivljenje 10.06.13, akupunktura, foto: shutterstock Shutterstock
Priznane alternavitve metode bodo lahko izvajali le še zdravniki.

Ministrstvo za zdravje (MZ) načrtuje razveljavitev Zakona o zdravilstvu, ki bi ga nadomestili z Zakon o dopolnilnih, tradicionalnih in alternativnih oblikah diagnostike, zdravljenja in rehabilitacije. Javna razprava o predlogu novega zakona, se je zaključila v tem tednu.

Glavna novost predloga zakona je, da zdravniki, ki bi izvajali zdravilsko metode, po novem ne bi izgubili licence. Poleg tega pa bi metode nekonvencionalne medicine navedene v predlogu zakona, lahko izvajali le zdravniki. 

V boju proti prehladu in gripi lahko ljudem uspešno pomaga tudi homeopatija. (Fo Slovenija Vključevanje alternativnih metod je nujno

Priznane alternativne metode bi lahko izvajali le zdravniki

Akupunkturo, homeopatijo, kiropraktiko, osteopatijo, antropozofsko medicino, ajurvedsko medicino, tradicionalno kitajsko medicino bi izvajali le zdravniki z ustreznimi dodatnimi znanji. Medicinsko hipnozo bi lahko izvajali zdravniki in specialisti klinične psihologije z ustreznimi dodatnimi znanji, manualne tehnike in kraniosakralno metodo bi lahko izvajali zdravniki in fizioterapevti z ustreznimi dodatnimi znanji. Kot dopolnilne, tradicionalne in alternativne oblike diagnostike, zdravljenja in rehabilitacije se lahko vključijo tudi metode, ki bi jih odobrilo ministrstvo.

Licenca za sedem let

Za opravljanje dopolnilnih, tradicionalnih in alternativnih oblik diagnostike, zdravljenja in rehabilitacije morajo zdravstveni delavci imeti opravljen strokovni izpit in posebna izobraževanja in usposabljanja iz določene metode. Zdravniki bi tako na podlagi navedenega pridobili licenco, ki bi veljala 7 let.

Ostale metode le kot storitvena dejavnost

Vse ostale metode, ki niso opredeljene v tem predlogu, ne sodijo med alternativne metode, ki jih lahko opravljajo zgolj zdravstveni delavci (npr. bionergoterapija, bioresonanca itd.). Te metode se bodo lahko izvajale le kot storitvena dejavnost, predvideva predlog zakona.

Zakon o zdravilstvu, ki je bil sprejet leta 2007 z namenom sistemsko urediti področje alternativnih metod, je bil deležen številnih popravkov in poskusov popravkov, vendar pa področja nikoli ni sistemsko rešil, oziroma v praksi ni zaživel. Ministrstvo za zdravje namreč ni bilo sposobno izvajati usposabljanj za določene zdravilske sisteme in metode, preverjati medicinskih znanj, ki bi jih glede na zakon morali imeti zdravilci in izdajati dovoljenja.

Perovšek Ukinjajo zdravilce Slovenija Ukinjanje zdravilstva?

Več kot sto zdravnikov že uporablja alternativne metode

Po podatkih ministrstva za zdravje je v Sloveniji trenutno več kot sto zdravnikov, ki pri diagnostiki, zdravljenju in rehabilitaciji uporabljajo dopolnilne, tradicionalne ali alternativne metode. Glede na trenutno zakonodajo (zakon o zdravniški službi) bi morali tem zdravnikom odvzeti licenco, oziroma jim je sploh ne podeliti. Ministrstvo za zdravje pa zdaj ugotavlja, da se s tem, ko zdravnikom ni dovoljeno izvajati alternativnih metoid, nedopustno omejuje terapevtska svoboda zdravnika prav tako pa se posega v pravico pacienta, da sam izbere zanj najbolj najbolj ustrezen način zdravljenja

Zdravniki in ostali zdravstveni delavci bodo lahko izvajali različne dopolnilne, tradicionalne ali alternativne oblike zdravljenja in rehabilitacije, ki so del zdravstvene dejavnosti, ne da bi bili za to sankcionirani

Homeopatija Sprememba Slovenija Nič več groženj z odvzemom licenc

"Gre za globoko krnitev in siromašenje tradicionalnih vedenj"

"Če ta znanja prepustimo samo v roke zdravnikov, bomo razsežnost tradicionalnih vedenj krepitve zdravja grobo okrnili in osiromašili," pravijo v Združenju naturopatov Slovenije, ki novemu predlogu zakona nasprotujejo in se zavzemajo, da ministrstvo prilagodi obstoječi zakon o zdravilstvu in omogoči izvajanje nekonvencionalne medicine tako zdravstvenim delavcem oziroma zdravnikom, kot tudi ustrezno usposobljenim izvajalcem, ki niso zdravniki.

Čas za podpis peticije le še danes

"Usposobljeni terapevt, ki deluje tako da krepi zdravje z naravnimi tehnikami kot so npr. tehnike hidroterapije, floriterapije, iridologije, fitopraktike, tradicionalne kitajske medicine, ajurvede, to so npr. terapije: obkladkov, oblivov, učenja samomasaž in kopeli, svetovanja cvetnih esenc, zelišč, stila življenja, itd., ne deluje kot zdravnik, ne zdravi, ampak krepi zdravje in bi moral svobodno delovati na ozemlju Republike Slovenije," poudarjajo v društvu in pozivajo k podpisu peticije proti razveljavitvi zakona o zdravilstvu.

 

 

 

 

 

 

 

Komentarjev 8
 • Avatar praufo
  praufo 15:40 30.december 2017.

  v tej državi kar se tiče zdravstva deluje le urgenca, kjer te za silo zaflikajo, če se še da preden škripneš, drugače pa sistem deluje po principu za vsako bolezen tabletka raste ... to je seveda daleč od zdravljenja, če ...prikaži več bo šlo tako naprej, preostane samo še samozdravljenje in če ne bo slo literature, si to treba pomagat s tujino

 • Kristi 17:17 29.december 2017.

  O tem je pisala že leta 2014 novinarka Žurnala Sergeja Hadner Hvala, ko je poročala o odločitvi Zdravniške zbornice Slovenije https://www.zurnal24.si/slovenija/nic-vec-grozenj-z-odvzemom-licenc-241841

 • Kristi 17:11 29.december 2017.

  Ali je Brajnikova "združenje naturopatov" sploh prebrala izhodišča?? Ta urejajo le tiste metode zdravljenja (homeopatija, osteopatija, kiropraktika), ki so že sedaj pridržane zdravnikom (glej zakon o zdravilstvu)- razlika je le ta, da se tem zdravnikom ne bo več odvzemalo licenc. ...prikaži več Diagnostika in zdravljenje v okviru ajurvede, TKM in antropozofije bo pridržana le za zdravnike, saj "zdravilci" že danes ne smejo diagnosticirati in zdraviti, ampak lahko le "izboljšujejo zdravje". Brajnikova zavaja!!