Zdravje
3317 ogledov

Zdravniki bodo začeli delati po standardih in normativih

Čakalnica
Kuštrin: Eni bodo delali manj, drugi pa tudi več

Zdravniki in zobozdravniki bodo od sobote, 1. junija delali dosledno po Modri knjigi standardov in normativov, ki je del kolektivne pogodbe zdravniškega poklica. To je aprila odločil glavni odbor zdravniškega sindikata Fides. Vlada in ministrstvo za zdravje do tega roka rešitev nista uveljavila.

Navodila zdravstvenim zavodom

Če se bodo zdravniki dosledno držali določenih standardov in normativov, se bodo čakalne dobe podaljšale, bolniki pa bi lahko ostali pred vrati ambulant.
Vodstva vseh javnih zdravstvenih zavodov so v začetku maja dobila Fidesovo obvestilo, da od zdravnikov in zobozdravnikov ne smejo terjati obremenitev, ki presegajo standarde in normative. Glede na standarde in normative bodo imeli zdravniki v povprečju 24 ambulantnih pregledov dnevno, deset ur na teden pa je namenjenih administrativnim opravilom.

Eno bodo delali manj, drugi pa tudi več

"Verjetno bo najmanj tretjina zdravnikov delala manj, ker delajo absolutno preveč, tretjina bo delala približno toliko kot zdaj, nekateri pa bodo verjetno morali delati tudi malo več," ocenjuje predsednik zdravniškega sindikata Fides Konrad Kuštrin.

"Če posamezni zdravnik misli, da lahko dela več, bo delal! Nikogar ne moremo v nič prisiliti, niti ne pričakujemo, da se bo dosledno upoštevanje modre knjige začelo izvajati takoj. Junija se bodo koristili dopusti in čakalne dobe bi se nedopustno podaljšale, če bi spoštovali še standarde in normative," je dodal Kuštrin. 
Z zdravniki se bo jutri, dan pred uveljavitvijo Modre knjige sestal minister za zdravje Aleš Šabeder, vendar v Fidesu pravijo, da od dogovorjenih pravic ne bodo odstopali. Zdravniki vztrajajo tudi pri izstopu iz enotnega plačnega sistema. 

Kuštrin: "Šarčeva vlada je prišla z zgodbo o rešitvi zdravstva, naj jo uresniči"

Kuštrin se strinja, da je Šabeder ob nastopu ministrske funkcije padel v težke okoliščine, za katere ni bil odgovoren, meni pa, da to ne more biti opravičilo, da ne bi takoj ukrepal, zlasti zaradi zamujenega pol leta zaradi zamenjave ministra za zdravje. Opozoril je, da je vlada Marjana Šarca prišla z zgodbo o rešitvi zdravstva, zato v sindikatu pričakujejo, da bo to tudi naredila.

Šabeder se je že nekaj dni po Fidesovi napovedi srečal z vodstvom sindikata, a sestanek ni prinesel konkretnega dogovora. Obe strani sta postregli z razlago, da je šlo predvsem za spoznavno srečanje, na katerem so se z odprtimi zadevami in največjimi izzivi zgolj seznanili, ne da bi določili roke za njihovo rešitev. Tudi v tednih, ki so sledili, ni bilo zaznati, da sta ministrstvo in Fides zbližala stališča.

Fidesova napoved pa odmeva tudi v Sindikatu delavcev v zdravstveni negi Slovenije. Predsednica sindikata Slavica Mencinger je že pred časom v izjavi za STA opozorila, da je tudi medicinska sestra del zdravstvenega tima, "torej bo lahko delala toliko, kot bo delal zdravnik". Po njenih besedah bo treba še pred 1. junijem ugotoviti, "kdo bo tisti, ki bo odklanjal bolnike, izvajal triažo in odgovarjal za posledice".

 

Komentarjev 8
  • kapibara1 13:18 31.maj 2019.

    Plačaš zdravstveno zavarovanje, za to, da potem ta ista zavarovalnica reče, koncem leta: Kvota za zdravstvene storitve je je že zdavnaj porabljena (oktobra...)..

  • Silva Drevensek 10:25 31.maj 2019.

    kaki standardi,če so se odločili za ta poklic ni standardov,marsikatero uro v službi delala gratis,in kaj imam od tega malo penzijo

  • Silva Drevensek 10:23 31.maj 2019.

    jaz po nepotrebnem ne hodim k zdravniku,ne vem kaj bi naredila če me zavrne,pri njem sem na leto mogoče 4 krat