Zdravje
2026 ogledov

Zdravniki in ministrstvo za zdravje ostro proti zakonoma za legalizacijo konoplje

Marihuana marš Anže Petkovšek
Zdravniki se sklicujejo na raziskave, ki dokazujejo škodljivost rabe konoplje.

Zdravniške organizacije, združene v Koordinaciji zdravniških organizacij (Zdravniška zbornica Slovenije, Slovensko zdravniško društvo, sindikat Fides, Strokovno združenje zasebnih zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije), predlogov o legalizaciji konoplje, tako v medicinske, kot za osebno rabo, ne podpirajo.

Legalizacija za osebno rabo in ureditev gojenja konoplje za medicinske namene

Stranka SMC je v sodelovanju s podmladkom stranke in Piratsko stranko Slovenije v začetku februarja v državni zbor vložili predlog zakona o kanabisu in izdelkih z višjo vsebnostjo THC. Gre za zakon, ki dovoljuje uporabo konoplje za osebne namene, gojenje majhnih količin konoplje doma ter prodajo konoplje in iz nje izdelanih izdelkov na trgu.

Stranka SD pa v parlamentarni postopek vložila svoj predlog zakona, ki bi v Sloveniji omogočil gojenje konoplje v medicinske namene.

"Koordinacija v obeh zakonskih predlogih prepoznava nestrokovnost tako po pravni (neupoštevanje mednarodne konvencije) kot po medicinski plati, saj noben zakonski predlog ne upošteva ugotovitev številnih raziskav, ki dokazujejo škodljive učinke uporabe izdelkov z visoko vsebnostjo THC na individualni in na populacijski ravni," sporočajo iz zdravniških organizacij.

tzlepotazdravje11.03.2008...indijska...konoplja...marihuana...mamila...droga...m Poziv Zdravje Strokovnjaki postregli z novimi dokazi o vplivu marihuane na zdravje ljudi

Zdravniki: Že sedaj dobite, kar predpišemo

Poudarjajo, da so v Sloveniji poleg t. i. medicinske konoplje pacientom že na voljo tudi druga magistralna zdravila iz kanabinoidov in prek interventnega uvoza tudi Sativex®. Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije v celoti financira vse ekstrakte (THC oziroma dronabinol in CBD), ki so pripravljeni kot magistralno zdravilo in se predpisujejo otrokom na zeleni recept. Odraslim pacientom se preparati v primeru zdravljenja epilepsije krijejo v celoti iz sredstev zavarovalnice, za zdravljenje drugih indikacij pa se iz sredstev obveznega zdravstvenega zavarovanja krije 70 odstotkov stroškov. Recept za posušene cvetne vršičke konoplje oziroma medicinsko konopljo še ni bil izdan.

Proti tudi ministrstvo za zdravje

Proti predlogoma so se izrekli tudi na ministrstvu za zdravje, kjer ugotavljajo, da ne navajata ocene morebitnih varnostnih tveganj ter povečanja stroškov za izvajanje dodatnih nalog posameznih državnih organov zaradi povečanega obsega dela. Poleg tega predlog zakona o kanabisu in izdelkih z višjo vsebnostjo THC predvideva črtanje konoplje s seznama prepovedanih drog, kar bi pomenilo kršenje Enotne konvencije o mamilih iz leta 1961. Kršenje konvencije bi pomenil tudi SD-jev predlog glede gojenja konoplje v medicinske namene, saj ne določa monopola države pri odkupu konoplje in prometu s konopljo.

Neupoštevan vpliv na zdravje otrok

V zdravniških organizacijah pa so še posebej izpostavili posledice uporabe konoplje pri otrocih in mladostnikih.  

Slovenija 17.05.2012 mladostniki, mladi, dijaki, studenti, mladina, fantje na sp Zdravje Raziskava: Po tem izstopajo mladi v Sloveniji

"Zdravniki iz vseh štirih članic Koordinacije zdravniških organizacij menimo, da v nobenem zakonskem predlogu ni upoštevan vpliv na zdravje otrok in mladostnikov, zato opozarjamo na posledice, ki so jih v okoljih, kjer so konopljini izdelki že širše dostopni, že zaznali in ovrednotili"

Po raziskavi ESPAD slovenski srednješolci presegajo evropsko povprečje v zadnjih 30 dneh na področju kajenja cigaret in uživanja alkohola, še bolj pa presegajo evropsko povprečje glede uživanja kanabisa, drugih prepovedanih drog, pomirjeval in novih psihoakrivnih snovi kdaj koli v življenju.

"Mladi se nevarnosti konoplje ne zavedajo"

Zadnja raziskava Eurobarometer o rabi prepovedanih drog za Slovenijo pokaže, da se je delež mladih v starosti od 15 do 24 let, ki konoplji pripisujejo tveganje za zdravje, z 61 odstotkov leta 2011 zmanjšal na 51 odstotkov v letu 2014. "Mladi se torej vse manj zavedajo nevarnosti in očitno sledijo propagandnim sporočilom o domnevni neškodljivosti konoplje ter so med najmanj ozaveščenimi v Evropi," sporočajo z zdravniških organizacij.

Konoplja Slovenija "V bližnji prihodnosti bomo s konopljo pozdravili skoraj vse bolezni"

 

Komentarjev 11
  • sissi 09:47 12.marec 2018.

    V Sloveniji ni potrebna legalizacija drog, niti konoplje, saj imamo še večino Slovencev, ki so še vedno zadeti od komunizma! Zato tudi vedno znova volijo krvnike in uničevalce slovenskega naroda, nav vsiljujejo tujerodne, glavno je, da nimajo slovenske oz. evropske ...prikaži veče kulture..................................................................................................................................................................................................................................

  • sissi 09:44 12.marec 2018.

    V Sloveniji ni potrebna legalizacija drog, Slovenci, večina, so še vedno "zadeti" od komunizma!

  • cogocogo 15:01 10.marec 2018.

    pa kaj vam je a ste sami drograsi na spletu ,,zalostno d a zivite samo s e v omami ,,,nek fanatik pis e d a pa zdravniki podpirajo alkohol in cigarete ,,,a si ti res ze zeloooo zadet d a ...prikaži več zeloooo zadet d a ti to pises ,,,sicer pa vi s e kar zadevajte in to cim bolj pa da se se predozirate bo s ebolje