Zdravje
2639 ogledov

Zdravniške organizacije opozarjajo: Vloga zdravnika in zdravilca nezdružljiva

Salzburški alternativni zdravilec Walther Nikolaus Klehr naj bi zakrivil smrt ve Žurnal24 main
Zdravilstvo, ki je bilo do nedavnega zdravnikom prepovedano, zdaj postaja vse bolj dopustno. Ministrstvo bi šlo celo še naprej, v zdravniških organizacijah pa temu nasprotujejo.

"Še nedolgo nazaj je bilo ukvarjanje z zdravilstvom zdravnikom prepovedano, v zadnjem času pa so se stališča zakonodajalcev spremenila do te mere, da je ukvarjanje zdravnika z zdravilskimi metodami povsem dopustno. Zdravniki, ki delujemo v okviru Slovenske medicinske akademije in Slovenskega zdravniškega društva, temu odločno nasprotujemo," sta danes opozorila predsednika zdravniških organizacij Pavel Poredoš in Radko Komadina. Slovenska medicinska akademija predstavlja strokovni vrh zdravniškega društva

Več kot sto zdravnikov že uporablja alternativne metode

Do nedavnega so se z zdravilstvom ukvarjali le redki posamezniki, ki niso imeli usmerjene medicinske izobrazbe, v zadnjem času pa se z zdravilstvom ukvarjajo tudi nekateri zdravniki. Po podatkih ministrstva za zdravje je v Sloveniji trenutno več kot sto zdravnikov, ki pri diagnostiki, zdravljenju in rehabilitaciji uporabljajo dopolnilne, tradicionalne ali alternativne metode. "Tudi pri nas medicina in zdravilstvo zahtevata jasno opredelitev, predvsem pa je potrebno vzpostaviti strog nadzor nad izvajanjem zdravilstva, kot so to naredili v nekaterih zahodnoevropskih državah," opozarjajo v obeh organizacijah.

Homeopatija Sprememba Slovenija Nič več groženj z odvzemom licenc

Zdravnikom ne bi več odvzeli licenc

Kot smo poročali, ministrstvo za zdravje (MZ) načrtuje razveljavitev Zakona o zdravilstvu, ki bi ga nadomestili z Zakon o dopolnilnih, tradicionalnih in alternativnih oblikah diagnostike, zdravljenja in rehabilitacije. Glavna novost predloga zakona je, da zdravniki, ki bi izvajali zdravilske metode, po novem ne bi izgubili licence. Medicinska akademija se medtem zavzema za nedvoumno in dosledno razmejitev alopatske oziroma uradne medicine in zdravilstva.

V zdravniških organizacijah ogorčeni

"Medicina in zdravilstvo sta dve popolnoma različni metodi. Zdravnik pri svojem delu uporablja metode, ki so preizkušene in podprte z znanstvenimi dokazi. Zdravstvena dejavnost zahteva dolgotrajno in obsežno izobraževanje ter sprotno preverjanje učinkov zdravljenja, medtem ko se zdravilci ravnajo po občutku in brez znanstvenih podlag o upravičenosti in učinkovitosti njihovega ravnanja. Na voljo tudi ni nadzorovanih in kontroliranih raziskav, ki bi nedvoumno potrdile dolgoročno učinkovitost zdravilskih postopkov. Zato sta vloga zdravnika in zdravilca nezdružljivi," opozarja Poredoš.

Zdravilci služijo s prodajanjem pametne vode

Poziv k dosledni zakonski razmejitvi medicine in zdravilstva označuje kot poziv proti poneumljanju bolnikov ter proti zlorabi njihove stiske in zaupanja. "Nesprejemljivo je, da zdravilci na škodo bolnikov služijo s prodajanjem pametne vode," je bil kritičen in pozval zdravilce, naj pokažejo znanstvene dokaze o učinkovitosti njihovih metod.

Alternativne metode bi izvajali le zdravniki

Na ministrstvu za zdravje pa na drugi strani predlagajo, da bi akupunkturo, homeopatijo, kiropraktiko, osteopatijo, antropozofsko medicino, ajurvedsko medicino, tradicionalno kitajsko medicino izvajali le zdravniki. Medicinsko hipnozo bi lahko izvajali zdravniki in specialisti klinične psihologije z ustreznimi dodatnimi znanji, manualne tehnike in kraniosakralno metodo bi lahko izvajali zdravniki in fizioterapevti z ustreznimi dodatnimi znanji.

"Vnos čarovništva v medicino"

"Zdravilstvo ni ne medicina ne alternativna medicina, je pa alternativen način služenja denarja," pravi Dušan Šuput z inštituta za patološko fiziologijo ljubljanske medicinske fakultete. Skrbi ga, da bo zakon, ki ga pripravlja ministrstvo, omogočil "vnos čarovništva v medicino".

V boju proti prehladu in gripi lahko ljudem uspešno pomaga tudi homeopatija. (Fo Slovenija Vključevanje alternativnih metod je nujno

 

Komentarjev 13
  • Rudman 08:22 08.marec 2018.

    Bistvo klasicne medicine je imeti bolnega cloveka, ker od zdravega ni nobenega zasluzka. Primer: Iznajdejo tabletko, zaradi katere bodo izkoreninjene vse mozne bolezni kar jih poznamo. In sedaj so vsi ljudje na svetu zdravi, nobenih grip, otroskih bolezni, tumorjev itd. ...prikaži več Kar pomeni obstajala bo lahko samo ena firma na svetu kateri bo to proizvajala za novorojence. In ce seveda se to ne dela za denar bodo te tabletke izredno poceni, ampak si lahko mislite da temu nebo tako. Potrebujejo bolne ljudi

  • Rudman 08:15 08.marec 2018.

    Najbolj zanimivo mi je to, da meni in moji druzini carovnistvo pomaga. Seveda je potrebno iti k pravemu carovniku. Pa bo nekdo rekel to je vse v glavi in se res je. Ker alternativna medicina spodbuja telo, da se samo ...prikaži več ozdravi, kar pomeni da ti krepi imunski sistem. Klasicna medicina te zdravi s kemikalijami s kupom stranskih ucinkov. preberite si prilozena navodila pri vsakih tabletah. tudi ce pise majhna verjetnost, da pride do dolocenih problemov, je se vedno mozno.

  • k0libri 07:09 07.marec 2018.

    Nekaterim je važno, da ne služi farmacija, namesto tega bi zmetali tone denarja v žegnano vodo. A to, da nategun zasluži,. je pa v redu? Take ljudi itak vsi nateguejo, tudi peki s kruhom, njim ni pomoči.