Zdravje > Življenjski stil
1641 ogledov

Bolezen, ki jo ima vsak deseti, pride potiho in brez znakov

Profimedia
V Sloveniji jo ima več kot 180.000 odraslih ljudi, kar je več, kot je bolnikov s sladkorno boleznijo

Danes praznujemo svetovni dan ledvic. Letošnja tema je Zdravje ledvic za vse in povsod - od preprečevanja do zgodnjega odkrivanja in enakega dostopa do obravnave. Organizatorji kampanje letos iz preventivnih ukrepov zaradi koronavirusa meritev krvnega tlaka in preiskav seča ne bodo izvajali, so sporočili iz splošne bolnišnice Slovenj Gradec.

V Sloveniji 180 tisoč odraslih ljudi

Bolezen danes zelo pogosta, ima jo vsaj eden od desetih odraslih ljudi in je večinoma posledica nezdravega načina življenja. V Sloveniji jo ima več kot 180.000 odraslih ljudi, kar je več, kot je bolnikov s sladkorno boleznijo, več kot dva tisoč pa se jih zaradi odpovedi ledvic zdravi z dializo ali presaditvijo ledvice. 

Operacija Zdravje Ne boste verjeli, kako velika je bila njegova ledvica

Začne s potiho in tako rekoč brez znakov, prve večje težave bolnik pogosto občuti šele, ko se bolezen razvije do končne ledvične odpovedi: "Kronična ledvična bolezen je okvara ledvic, ki traja več kot tri mesece. Nanjo nakažejo prisotnost krvi ali beljakovin v urinu. Ali pa se pri slikovni preiskavi z ultrazvokom pokaže nenormalna slika ledvic. Pokazatelj bolezni je tudi na manj kot 60 odstotkov zmanjšano delovanje ledvic," opozarjajo pri Zvezi društev ledvičnih bolnikov Slovenije. 

Znaki, ki lahko nakazujejo na okvaro ledvic, so:

  • krvav, rdečkast ali rjavkast in moten seč,
  • pogosto uriniranje, zmanjšana ali povečana količina urina,
  • povišana temperatura in krvi tlak,
  • hujšanje in otekanje nog.

Z zdravim življenjskim slogom lahko posameznik prepreči in preloži nastanek razvoja ledvičnih bolezni. K temu pripomore telesna aktivnost, redno merjenje krvnega tlaka in zmanjšanje vnosa soli.

gazirane pijače Pijače Zdravje Novo: Pitje gaziranih pijač povezali tudi s težko okvaro ledvic

V akciji ozaveščanja o bolezni sodeluje več bolnišnic, zdravstveni domovi, društva ledvičnih bolnikov in drugi prostovoljci.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.