Zdravje > Življenjski stil
3212 ogledov

Število smrtnih primerov narašča tudi pri nas

ljudje ulica sprehod
V Evropi vedno več kokaina, število smrti zaradi drog iz leta v leto narašča. Pri nas konopljo poskusil že vsak drugi 17-letnik.

V Evropi je vedno več kokaina, je ključna ugotovitev Evropskega poročila o drogah 2019, ki ga je danes v Bruslju objavil Evropski center za spremljanje drog in zasvojenosti z drogami (EMCDDA). V letu 2017 je to drogo uporabilo kar 2,6 milijona mladih odraslih (15–34 let).

Milan Krek z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je ob današnji predstavitvi poročila dejal, da se tako pri kokainu kot heroinu povečuje njuna čistost, pri konoplji pa vsebnost THC, a ker je droge toliko, se kljub temu cena ne zvišuje.

Kokain v Evropo vstopa po številnih poteh. Vse večjo vlogo pri preprodaji drog ima tudi t. i. temni splet. A kot je opozoril Krek, so tudi v Evropi laboratoriji za proizvodnjo drog, denimo heroina in sintetinčnih drog, ki jih Evropa tudi izvaža. Leta 2018 je bilo v EU prvič odkritih 55 novih psihoaktivnih snovi, pri čemer se je skupno število psihoaktivnih snovi, ki jih spremlja agencija EU za droge v Lizboni, povečalo na 730.

Droga v vodah

Nedavna študija ostankov drog v komunalnih odpadnih vodah je pokazala, da se je med letoma 2017 in 2018 v 22 mestih od 38, za katera so na voljo podatki za to obdobje, povečalo število presnovkov kokaina, kar potrjuje težnjo naraščanja, o kateri so poročali tudi v letu 2017. Leta 2018 so največje količine ostankov, standardiziranih na tisoč ljudi na dan, zabeležili v mestih v Belgiji, v Španiji, na Nizozemskem in Združenem kraljestvu. V nekaterih mestih v vzhodni Evropi nedavni podatki kažejo povečanje, čeprav le majhno.

kokain Zdravje Kokain, ekstazi: Toliko drog so našli v naših odpadnih vodah

Število smrti iz leta v leto narašča

V letu 2017 smo v Sloveniji beležili 47 neposrednih smrti, povezanih z uporabo prepovedanih drog, kar je sedem smrti več kot v letu 2016. V obdobju od leta 2013 beležimo trend naraščanja števila umrlih, pojasnjujejo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje in dodajajo, da se "večina smrti se zgodi v domačem okolju, med umrlimi vsa leta prevladujejo moški."

 | Avtor: Nijz Nijz

Umirajo zaradi heroina in kokaina

Toksikološke analize so pokazale, da je v letu 2017 večino smrti povzročila zastrupitev s heroinom (18). Sledijo zastrupitve s kokainom (14), ki so zelo porasle že v letu 2016. V opazovanem letu je bilo zabeleženih kar sedem smrti zaradi drugih sintetičnih opioidov.

Dve tretjini smrti sta nastopil izaradi nenamerne zastrupitve (31), osem zastrupitev je bilo namernih (samomor), pri štirih primerih pa ni bilo ugotovljeno, ali je bila zastrupitev namerna ali nenamerna. Med osmimi namernimi zastrupitvami so trije primeri žensk, ki so naredile samomor s prevelikim odmerkom tramadola. Vse tri so bile starejše od 50 let.

 

 

 | Avtor: Nijz Nijz

Fentanil tudi pri nas

Leta 2017 je bilo med umrlimi 33 moških in 10 žensk. Povprečna starost moških je bila 39,5 let, povprečna starost žensk pa 44,6 let. Spremljanje podatkov v obdobju zadnjih desetih let kaže na to, da odvisniki umirajo vse starejši.

Ob tem je treba omeniti, da tudi v Sloveniji uporabniki že uporabljajo fentanil, zaznani sta bili dve smrti zaradi fentanila, zato je lani NIJZ izdal tudi smernice za ravnanje s fentanili za uslužbence, ki bi prišli v stik s to snovjo.

Prince Opozorila iz ZDA Zdravje Zaradi fentanila v nevarnosti vse več Američanov

Konoplja: Vsak drugi 17-letnik

Po podatkih raziskave Z zdravjem povezana vedenja v šolskem obdobju (HBSC 2018), ki je bila v letu 2018 prvič izvedena tudi med 17-letniki, je skoraj vsak drugi 17-letnik (42,5 %) že kdaj v življenju poskusil konopljo – 44,5 % fantov in 40,5 % deklet.

 | Avtor: Nijz Nijz

Skoraj štiri odstotki 17-letnikov pa je poročalo o redni uporabi konoplje.

Po podatkih raziskave MOND 2017, narejene med dijaki, ki se udeležujejo maturantskih izletov, sta slabi dve tretjini (64,4 %) dijakov že kdaj v življenju poskusili konopljo.

NIJZ: "V primerjavi z raziskavo pred  desetimi leti (MOND 2007 je prišlo do velikega porasta razširjenosti uporabe konoplje med dijaki, ki se udeležujejo maturantskih izletov (iz 46, 6 na 64, 4 %). Konoplja je najbolj razširjena droga med prebivalci Slovenije, še posebej med mladimi."

Po podatkih raziskave MOND 2017, narejene med dijaki, ki se udeležujejo maturantskih izletov, sta slabi dve tretjini (64,4 %) dijakov že kdaj v življenju poskusili konopljo. V primerjavi z raziskavo pred  desetimi leti (MOND 2007 je prišlo do velikega porasta razširjenosti uporabe konoplje med dijaki, ki se udeležujejo maturantskih izletov (iz 46, 6 na 64, 4 %). Konoplja je najbolj razširjena droga med prebivalci Slovenije, še posebej med mladimi, so še sporočili z Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

 

Komentarjev 14
  • Avatar Nardialla
    Nardialla 01:23 07.junij 2019.

    Ali veš, kje najti žensko za eno noč? Pridite v >>> www.Sexcoss.Com

  • cogocogo 17:59 06.junij 2019.

    za dilerje bi morali imati smrtno kazen z drogeraše ki zgrešijo kak zločin pa delavno taborišče ,,če pa se kak predozira nobene skode ,,en strošek manj tale krek je pa v tej službici samo zato da sam leo zasluži naj ...prikaži več naj pove koliko so jih odvadili od drog ,,pa naj nelaže ko bi davkoplačevalci vedeli koliko nas stanejo metadonci in vse te ambulante bi se zgrozili ,,vse cestitke tajski za zakone proti drogi ,,pa tudi filipinom ,,sedaj pa drogeraši akcija pa v jok

  • Janez 17:50 06.junij 2019.

    Star sem 60 let in še nisem poskusil konoplje. Rad bi jo poskusil, ker menim, da je manj škodljiva oz. bolj koristna kot alkohol in lahko človeku lajša in lepša oz. plemeniti življenje. Problem je ker ne vem kje bi ...prikaži več lahko nabavil kvalitetno konopljo in kako jo potem konzumirati. Mi lahko kdo pomaga??