Zdravje > Življenjski stil
1206 ogledov

Imate tudi vi takšne možgane?

Glasba
Če se ob glasbi naježite, imate posebne možganske strukture ...

Se vam ob poslušanju glasbe naježi koža ali dobite cmok v grlu? Potem imate drugačne možganske strukture od tistih, ki se jim ne uspe čustveno in fizično povezati z glasbo, je pokazala raziskava dodiplomskega študenta na Harvardu v ZDA Matthewa Sachsa.

V raziskavo je vključil 20 študentov, od katerih je polovica že doživela čustveno-fizičen odziv na glasbo, druga polovica pa ne, in naposled primerjal fotografije njihovih možganskih struktur.

Močnejša čustva

Raziskava je pokazala, da imajo prvi večjo gostoto vlaken, ki povezujejo slušni korteks in dele možganov, odgovorne za čustva, kar pomeni, da je komunikacija med obema deloma boljša.

"Ideja je, da več vlaken in večja učinkovitost med obema predeloma pomeni, da imate bolj učinkovito obdelavo med njima," je dejal Sachs, čigar ugotovitve so objavili pri Oxford Academic.

Če se vam naježi koža ob poslušanju glasbe, naposled pomeni, da imate močnejša in intenzivnejša čustva, je poročal Indy100. Ti občutki pa so lahko povezani tudi s spomini, ki vam jih prikliče določena skladba.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice