Zdravje > Življenjski stil
12565 ogledov

Infarkt: "Zbudiš se, pogledaš v strop, vate sijejo luči, ti pa se zaveš, da si na aparaturah"

Stanislav Jenko in Niko Pehani V. L. Stanislav Jenko in Niko Pehani
Voda je za te bolnike strup.

Stanislav Jenko in Niko Pehani - oba bolnika s srčnim popuščanjem, ki sta doživela pred tem doživela srčni infarkt: "Težave so se začele z infarktom in to precej hudim. V bistvu so me v zadnjem trenutku rešili. Potem se je nadaljevala v leto 2017, ko sem preživel skoraj pol leta na kardiologiji, kjer so postorili, kar se je dalo. Posledica je popuščanje srca, nejvečja težava pa je v odvajanju vode od srca, za kar potrebujem zdravila. Tukaj sem imel težave, saj mi tablete niso prijele. Seveda mi ni enostavno, vendar je življenje prelepo, zato ga ženemo naprej,"  je pred evropskimi dnevi osveščanja o srčnem popuščanju opozaril Pehani. 

30 tisoč v Sloveniji Zdravje Srčno popuščanje: Bolezen z veliko trpljenja in težkim koncem

Zaradi visoke umrljivosti v petih letih po diagnozi, ki je višja od najbolj pogostih rakov, je treba čim več narediti, da bi bolezen odkrivali čim prej, še preden je napredovala.

Ko se zbudiš na aparaturah

Srčno popuščanje je sicer lahko posledica katere koli srčno-žilne bolezni: "Prvi infarkt sem doživel 23. decembra 2015 in to doma, za računalnikom. Spomnim se le, da sem vstal, ker sem moral na stranišče. Zatemnilo se mi je pred očmi in zbudil sem se šele na reanimaciji v kliničnem centru. Seveda sem doživel šok. Zbudiš se, pogledaš v strop, vate sijejo luči in zaveš se, da si na aparatih. Ob tem ne moreš nič, ne moreš se premakniti, vse te boli," je dodal Stanislav Jenko.

Čez dve leti še enkrat

Kot je dodal, je bil pred boleznijo v dobri kondiciji, ki se mu je bistveno zmanjšala tudi zato, ker se je zgodilo še enkrat: "Devetega januarja letos, ko bi moral nadaljevati z rehabilitacijo še na polikliniki, sem še prišel po stopnicah do prvega nadstropja. Oddal sem zdravstveno kartico, sestra je nekaj zapisala in ob vračanju kartice, ko je bila sestra približno meter vstran, me je spet zmanjkalo. Kar pomeni, da me je pred strokovnjaki drugič udaril infarkt. Ko sem se še drugič zbudil, je sicer bilo nekoliko lažje, saj sem vedel, za kaj gre," je dejal Jenko.

Življenje se zelo spremeni

Ljudem priporoča, da opustijo kajenje in uživanje alkohola: "Življenje se zelo spremeni, srečo imam, da sem bil pred tem precej v dobri kondiciji. Kljub temu mi je pustilo posledice, ki se kaže v 60 odstotkov slabšem delovanju srca,"  je dodal.

Če pravočasno ugotovijo bolezen, lahko bolnikom nudijo večino možnosti zdravljenja, ki so dosegljive v najbolj razvitih državah, je pojasnil vodja oddelka za napredovalo srčno popuščanje in transplantacije srca v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana Bojan Vrtovec.  

Srčni infarkt | Avtor: Profimedias Profimedias
Po besedah zdravnika srčno popuščanje lahko povzročijo med drugim povišan krvni tlak, bolezni srčnih zaklopk in srčni infarkt, kar sta doživela tudi bolnika: "Kar se trenda tiče, v zadnjem času manjši delež srčnega popuščanja nastane zaradi infarkta, saj ga ljudje dokaj hitro prepoznajo, pokličejo in se odpravijo pravočasni pregled. Včasih je bil infarkt najpogostejši razlog za popuščanje srčne mišice, zdaj pa temu ni več tako. Srčno popuščanje nastane zaradi poškodbe srčne mišice. Vzroki so lahko vnetje, infarkt, lahko je previsok pritisk, zaradi česar oslabi srce. Obstaja torej več razlogov, zakaj se srce slabo krči," je pojasnil strokovnjak.

V Društvu za zdravje srca in ožilja Slovenije so ustanovili skupino bolnikov s srčnim popuščanjem. Po mnenju predsednika društva Mitje Cevca so namreč najboljši promotorji in svetovalci glede bolezni ravno bolniki.

Voda je zanje strup 

"Ljudje se združujejo, da si izmenjajo izkušnje, učijjo drug drugega o premagovanju težav, ki so si v glavnem podobne. Ena od neprijetnih izkušenj pri srčnem popuščanju je na primer omejevanje pitja tekočin. Ti ljudje so vedno žejni, pa ne smejo piti, ker je voda zanje strup. Kako to hudo žejo premagat, to so izredne težave in tudi tukaj so nujni nasveti," je dodal Cevc. Prav tako imajo v društvu na voljo nasvete zdravnikov in medicinskih sester glede nege bolnikov s srčnim popuščanjem. 

Zdravje Začimba, ki povzroča srčno popuščanje

Evropske dneve ozaveščanja o srčnem popuščanju vsako leto obeležujemo meseca maja, letos bodo potekali med 5. in 7. majem, od države do države različno. V Sloveniji je okoli 30 tisoč bolnikov s srčnim popuščanjem, še okoli tretjina jih nima postavljene diagnoze in zato tudi ustreznega zdravljenja. Pojavnost in razširjenost te bolezni s staranjem prebivalstva samo še narašča. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.