Zdravje > Življenjski stil
3964 ogledov

Kadili bi lahko samo še starejši od 100 let

Po mnenju predlagatelja zakona je cigareta najbolj smrtonosen izdelek v človeški zgodovini.

Željni cigarete v ameriški zvezni državi Havaji bodo morda morali kmalu kar dolgo čakati, preden jo bodo lahko prižgali. Tamkajšnji kongresnik je predložil osnutek zakona, ki bi prepovedal prodajo cigaret mlajšim od 100 let. Če bodo v lokalnem kongresu zakon sprejeli, bodo z letom 2024 cigarete kupovali le še stoletniki.

Najbolj smrtonosen izdelek v človeški zgodovini

Havaji imajo že sedaj eno izmed najstrožjih zakonodaj na področju prodaje cigaret. A demokratski kongresnik Richarda Creagan, ki je sicer specialist urgentne medicine, je prepričan, da je treba storiti več za prepoved "najbolj smrtonosnega izdelka v človeški zgodovini", po poročanju francoske tiskovne agencije AFP izhaja iz njegovega zakonskega predloga.

"Imamo skupino ljudi, ki so globoko odvisni - po mojem prepričanju jih je zasužnjila absurdno zlobna industrija. Zasužnjila jih je tako, da je naredila cigareto, od katere postaneš zelo odvisen, vedoč, da je tudi zelo smrtonosna. In je zelo smrtonosna," je za havajski časnik Tribune-Herald dejal Creagan.

Minimalna starost nad 100 let

V skladu s sedanjo zakonodajo lahko na Havajih cigarete prodajajo starejšim od 21 let. Po celotnih ZDA je ta starost 18 ali 19 let. Creaganov zakonski osnutek predvideva, da bi starost, pri kateri je dovoljen nakup cigaret, do prihodnjega leta dvignili na 30 let, do leta 2021 na 40 let, do leta 2022 na 50 let in do leta 2023 na 60 let. Leta 2024 pa bi bila minimalna starost za nakup tobačne omame 100 let.

kajenje Škodljivo Zdravje Kajenje: Vdihavajo prek 7 tisoč kemičnih strupenih, rakotvornih in dražilnih sestavin

Creagan je prepričan, da je njegov zakon spisan tako, da se bo lahko ubranil vsakršnemu poskusu sodnega izpodbijanja. "Država je obvezana varovati javno zdravje," je dodal kongresnik, ki je sicer priznal, da je med študijem medicine tudi sam kadil.

"Ljudem ne dopuščamo prostega nakupa opioidov, na primer, niti na recept predpisanih zdravil," je še argumentiral in ocenil, da so cigarete bolj smrtonosne in nevarnejše od vsakršnega predpisanega zdravila, od njih pa človek postane tudi bolj odvisen.

Po podatkih ameriškega Centra za nadzor in preprečevanje bolezni je kajenje v ZDA glavni vzrok bolezni in smrti, ki bi jih bilo mogoče preprečiti. Vsako leto zaradi kajenje v ZDA umre skoraj pol milijona ljudi.

Kajenje Presenečeni Zdravje Kajenje: To lahko povzroči ena sama pokajena cigareta na dan
Komentarjev 2
  • brinti 13:06 11.april 2019.

    Mogoče je na Havajih res najsmrtonosnejša cigareta. V Sloveniji je to zagotovo "flaša".

  • sam50 16:52 06.februar 2019.

    Še dobro,da nam niso tega vzakonili tudi za seks....debili