Zdravje > Življenjski stil
1001 ogledov

Kako učinkujeta Mozart in Ibuprofen

Gramofonske plošče
1/2
Glasba izboljša učinke protibolečinskih tablet, nekoč bi lahko imela celo enak analgetski učinek kot nižji odmerki protibolečinskih zdravil.

To obljublja nova raziskava, ki so jo naredili na živalih in ki so jo objavili strokovnjaki z Univerze v Utahu v reviji Frontiers in Neurology.

Strokovnjaki so preizkusili "mešanico" glasbe in zdravil na miših z dvema različnima oblikama bolečine, vnetnih in kirurških. Uporabljali so različna zdravila, vključno z ibuprofenom in kanabinoidom, vse v manjših odmerkih, kot je priporočeno.

Učinke glasbe so primerjali z učinki hrupa iz okolice. Ugotovili so, da ibuprofen skupaj z Mozartovo glasbo zmanjša vnetno bolečino za 93 odstotkov več, kot jo zmanjša samo zdravilo. Samo glasba je zmanjšala sicer kirurško bolečino za 77 odstotkov.  

"Vemo, da ta zdravila delujejo tudi brez glasbe, vendar lahko povzročijo tudi stranske učinke," pojasnjujejo raziskovalci. Zato si želijo, da bi lahko iste učinke dosegli z glasbo in manjšimi dozami teh zdravil.

Barbara Kreš Intervju Zdravje Odnosi, ki spreminjajo možganske strukture

Tudi drugi učinki na telo

Glasba ima sicer dokazano tudi druge učinke na telo. Poslušanje glasbe v naših možganih povzroči izločanje dopamina, ki pozitivno vpliva na naše razpoloženje in zadovoljstvo. To pa ne okrepi le posameznikovega občutka sreče, ampak izboljšuje tudi koncentracijo, je v svoji študiji, v kateri je raziskovala vpliv poslušanja glasbe na delavce v manjših računalniških podjetjih, ugotovila profesorica glasbene terapije Teresa Lesiuk z Univerze Windsor v Kanadi.

Možgani Zdravje Fenomen: možgani in bolečina

Glasba med drugim pomaga pri motivaciji pri športni aktivnosti, lahko pa vpliva tudi negativno na voznike. 

Strokovnjaki odkrivajo, da lahko glasba z več kot 120 udarci na minuto negativno vpliva na našo vožnjo. Vodi lahko na primer v prekoračitve omejitve hitrosti in druge kršitve prometnih predpisov. Pri tem bistveno vlogo igrata ritem oziroma tempo melodije, prav tako pa na varnost za volanom učinkujeta še energija oziroma vzdušje skladbe. Med najnevarnejše skladbe so denimo uvrstili: 

Green Day - American Idiot
Don't Let me Down - The Chainsmokers
Kings of Leon - Sex on Fire
Blink-182 - All the Small Things
The Killers - Mr Brighside
Bruce Springsteen - Born to Run
Macklemore & Ryan Lewis - Can't Hold Us

Luke Perry Zdravje Zato lahko možganska kap doleti tudi mlajše
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.