Zdravje > Aktualno
1522 ogledov

Fenomen: možgani in bolečina

Možgani Shutterstock
V več krajih po Sloveniji se danes začenja tradicionalni Teden možganov, ki ga vsako leto prireja Sinapsa - Slovensko društvo za nevroznanost.

"Večina se nas zdrzne, ko slišimo besedo bolečina. Spomnimo se dneva, ko smo bili stari sedem let in smo si zlomili roko ali pa trenutka nepozornosti, zaradi katerega smo se ravno včeraj spet spekli pri kuhanju večerje. V tistem trenutku bi vsak prisegel, da o bolečini ve prav vse. A takoj, ko prvi val bolečine popusti, za seboj pusti prostor za vprašanja," opisujejo organizatorji Tedna možganov. 

Kaj sploh je bolečina? Zakaj me boli? Kako jo ustavim? Zgodba o bolečini je polna neznank, saj ni vezana zgolj na fizičen dražljaj, ampak je fenomen, v katerega je vpet celoten spekter našega bivanja: odvisna je od našega odnosa do bolečine, naših prepričanj, situacije, lahko nima fizičnega dražljaja, ampak je izvor psihološki, sociološki ali preplet vseh. Niti ni bolečina vedno slaba, saj je včasih nujen povod za rast in spremembe v našem življenju. Sinapsa

Letošnjim ustvarjalcem Tedna možganov se zdi bolečina tako zanimiv in večplasten fenomen, da so se odločili posvetiti celoten teden raziskovanju njenih različnih obrazov: "Vendar naj vas ne skrbi, pri raziskovanju bomo ostali na varni strani praga bolečine, zato lepo vabljeni, da se nam pridružite tretji teden v marcu na raznovrstnih dogodkih, kjer se bomo ponovno čudili, spraševali in raziskovali naše možgane ter svet okoli njih."

Vstop na vse dogodke v okviru Tedna možganov, ki jih organizira SiNAPSA, je prost. Teden možganov je sicer mednarodna akcija, ki se odvija tretji teden v marcu in med katero vsako leto organizacije širom sveta pripravijo številne izobraževalne dogodke, katerih namen je osveščanje laične in strokovne javnosti o osebnih in družbenih koristih raziskovanja živčevja.

SiNAPSA, Slovensko društvo za nevroznanost, s pomočjo drugih organizacij in posameznikov v tem tednu organizira številna predavanja, delavnice, oglede filmov s komentarjem, likovni natečaj za mlajše in okroglo mizo. Osrednji dogodki so organizirani v Ljubljani, sicer pa se številna predavanja odvijejo v številnih krajih po Sloveniji. Teden možganov v Ljubljani pomagata soorganizirati ZRC SAZU, Slovenska kinoteka in Medicinska fakulteta Univerze v Ljubljani.

Kje jih najdete?

Dogodki se bodo odvijali v več krajih, v Idriji bodo dogodki v torek, v Kopru v četrtek in petek, v Ljubljani od ponedeljka do petka, v Mariboru od torka do sobote, v Mirnu v ponedeljek in četrtek, v Novem mestu v četrtek, v Tolminu pa v petek. Kaj se bo kje dogajalo pa TUKAJ

Zdravstvo Zdravje Poznate jo-jo efekt? Zaradi tega večja verjetnost infarkta in možganske kapi Razlike med spoloma Zdravje Zanimivo: Slikali moške in ženske možgane ter ugotovili pomembno razliko
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.