Zdravje > Življenjski stil
9018 ogledov

Koliko kave je v resnici preveč?

Kava
Kofeina ne najdemo le v kavi in čaju …

Na zdravje odraslega človeka s štirimi ali petmi skodelicami kave na dan, ne bo negativnih učinkov, sporočajo strokovnjaki s Food and Drug Administration (FDA - Uprava za prehrano in zdravila).

Pojasnjujejo, da je je preveč tedaj, ko trpimo zaradi nespečnosti, tresavice, anksioznosti, glavobolov ali tahikardije oziroma hitrejšega srčnega utripa.

Na FDA so prepričani, da je lahko kofein del naše vsakodnevne prehrane brez škodljivih vplivov na zdravje, če z njim ne pretiravamo. Kofein se v naravi nahaja v rastilnah, ki jih uporabljamo za pripravo kave, čaja in čokolade. Imajo pa ga tudi številna pakirana živila, prehranska dopolnila in brezalkoholne pijače, zato preverite etikete.

Pri čaju in kavi se količina kofeina lahko razlikuje tudi glede na to, kje in kako gojijo liste ter semena, pomembni sta tudi predelava in priprava.

Toliko miligramov ga je v eni skodelici

Lonček pijače s kofeinom ponavadi vsebuje med 30 in 40 miligrami kofeina, skodelica zelenega ali črnega čaja med 30 in 50, skodelica kave med 80 in 100, energijski napitki pa tudi do 250. Kofein vsebuje denimo tudi brezkofeinska kava in sicer od dveh do 15 miligramov.

kava Magazin V teh primerih ne pijte kave! Nikoli!

Kofeina je po priporočilih FDA preveč, ko v enem dnevu zaužijemo več kot 400 miligramov kofeina. Seveda je količina odvisna od človeka do človeka, razlikuje se tudi glede na presnovo in občutljivost osebe. Bolj dovzetni na učinke kofeina lahko postanete tudi po jemanju nekaterih zdravil, priporoča se omejitev tudi za nosečnice in doječe matere.

Nevarna je lahko količina 1.200 miligramov. Na FDA opozarjajo na koncentrate kofeina. Že ena žlička takšnega prahu lahko vsebuje toliko kofeina, kot ga najdete v 28-ih skodelicah kave.

kava Škoda ali korist? Zdravje Velika primerjalna raziskava: To nam o pitju kave sporočajo britanski strokovnjaki
Komentarjev 2
  • Avatar praufo
    praufo 12:44 03.februar 2019.

    s kavo je podoben problem kot z marihuano oz. konopljo z večjo vsebnostjo thc ... dokler človek spoštuje sebe predvsem pa naravo, lahko v naravi (ko jo spozna) dobi vse kar potrebuje za življenje sploh pa za zdravje ... konopljo ...prikaži več so zlorabili, ker nekateri hočejo biti neskončno zadeti, kava je pa produkt rastline, ki spada med tri najbolj škropljene rastline, to so tobak, bombaž in kavovec ... blazno ogromni nasadi ene rastline, monokultura, na isti površini leta in leta

  • Snežinko 10:47 03.februar 2019.

    Skodelica KAKŠNE kave vsebuje 80-100 mg? Izredno površen članek - turška, espresso, filter.... kave vsebujejo konkretno različno količino kofeina. To je treba napisat, ane?

Sorodne novice