Zdravje > Življenjski stil
1850 ogledov

Na pomembnem svetovnem zasedanju Slovenija kot vzorčen primer

Ljudje v Ljubljani
Na programu tokratnega zasednja Generalne skupščine Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) v Ženevi se je znašla tudi Slovenija, in sicer kot vzorčen primer, ki bi mu lahko sledile tudi druge države.

Na programu tokratnega zasednja Generalne skupščina Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) v Ženevi se je znašla tudi Slovenija, in sicer kot vzorčen primer, ki bi mu lahko sledile tudi druge države.

Med strateškimi ukrepi organizacije, ki se ukvarja z globalnim zdravjem ljudi, se je namreč znašel tudi program, po katerem bi do leta 2023 iz prehrane ljudi odpravili industrijsko dodane trans maščobe.

trgovina nakupovanje voziček Zdravje Inšpektorji že ujeli grešnika

Predstavitev dobrih praks

Na današnji predstavitivi dobrih praks je sodelovala tudi Slovenija, zakonski ukrep, ki je sicer začel veljati letos, pa je predstavil Igor Pravst iz Inštituta za nutricionistiko: "Države se odstranjevanja trans maščob lotevajo na zelo različne sisteme. Medtem ko so se ponekod kot primeren ukrep pokazala priporočila in samozaveze živilske industrije, takšen ukrep povsod ni bil učinkovit. V ZDA in Kanadi so se zato odločili prepovedati uporabo delno hidrogeniranih maščob (ki so vir trans maščob v živilih), medtem ko se evropske države pretežno odločajo za mejne vrednosti količine trans maščob v živilih. Takšna je bila tudi odločitev v Sloveniji, kjer je bila zakonodaja pripravljena še posebej ambiciozno, " je sporočil Pravst in dodal, da je Slovenija, ki je sicer uporabila danski model, storila še korak naprej.

Nakupovanje Zdravje Pozor pri kupovanju živil v tujini, predvsem na območju bivših jugoslovanskih republik

Slovenija še korak naprej

Medtem ko na danskem zakonodajna omejitev količine trans maščob velja le za živila, ki so naprodaj potrošnikom, pri nas omejitev velja tudi za živila v veleprodaji. "Na ta način se bistveno zmanjšuje možnost, da bi manj ozaveščeni proizvajalci živil pri proizvodnji še naprej uporabljali ceneno delno hidrogenirano maščobo, " je ob slovenski predstavitivi povedal Pravst, ki je ob tem izpostavil, da morajo javno-zdravstvene intervencije temeljiti na relevantnih znanstvenih dokazih, v Sloveniji je bil to raziskovalni projekt »Trans maščobe v živilih«.

Mercator | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Danes objavljen pregled dobrih praks držav pri odstranjevanju trans maščob izpostavlja ne le različne zakonodajne rešitve, temveč tudi poti, ki so vodile do takšnih rešitev. Aktivno vlogo pri tem imajo tudi strokovnjaki iz Slovenije

Potem ko je pred nedavnim omejitev trans maščob v živilih podprla tudi Evropska komisija, ostaja to javno-zdravstveno vprašanje še vedno odprto v mnogih državah izven EU, so še sproročili iz inštituta za nutricionistiko.

Novo Zdravje Najstrožji na svetu: Začenja se nadzor, globe do 15 tisoč evrov
Komentarjev 5
  • Avatar Irgimonsa
    Irgimonsa 01:34 23.maj 2019.

    Ali veš, kje lahko najdeš žensko za eno noč? > > > > www.Sexcoss.Com

  • a04fcc1478065fdf1a95135fefb1e4e18500f9f6 23:56 22.maj 2019.

    To je pa tudi vse. Ostali primeri zdravstva pa so na samem dnu.

  • Skippy 23:24 22.maj 2019.

    Slovenci smo toliko bolj bolni od vseh ostalih, da nujno rabimo najbolj strog predpis na svetu. :)