Zdravje > Življenjski stil
9825 ogledov

Alarmantno: Napovedujejo epidemijo

Ljudje
Alarmantni podatki s področja nekemičnih odvisnosti.

"V Sloveniji vsako leto zaradi bolezni, pripisljivih kajenju, umre 3600 oseb, zaradi alkoholu neposredno pripisljivih bolezni, poškodb zastrupitev 800 oseb, zaradi prepovedanih drog pa še dodatnih 30 oseb. Poleg naštetega pa stojimo pred vrati epidemije nekemičnih odvisnosti, med katerimi je v ospredju odvisnost od ekranov, ki imajo lahko tako kot kemične odvisnosti, za posameznika in družino škodljive posledice," sporočajo predstavniki nevladnih organizacij s področja zasvojenosti, ki so se danes združili v Koalicijo NVO.

Pametni telefon Zdravje To so znaki odvisnosti. Se prepoznate?

V omenjeni koaliciji nameravajo še bolj kot doslej in družno opozarjati na preventivo, na primerne tobačne in alkoholne politike ter politike prepovedanih drog, ki učinkovito vplivajo na preprečevanje in zmanjšanje škode zaradi teh snovi. Kot so sporočili, bodo po novem omenjene nevladne organizacje združile moči  tudi za delo na področju nekemičnih zasvojenosti, "o obstoju katerih in njihovem vplivu na človeka se premalo zavedamo."

Poker Slovenija Zasvojeni in skriti doma

Podatki so alarmantni

V Koaliciji NVO opozarjajo, da vse, kar v možganih sprošča večje količine dopamina, lahko človeka zasvoji, tudi določeno ravnanje. Če je to pretirano, lahko preraste v vedenjsko odvisnost: "Izsledki novih študij na področju nekemičnih odvisnosti so alarmantni. Raziskave kažejo, da uporaba digitalnih sredstev z bogato ekranizacijo sproži nevrofiziološke učinke, ki so zelo podobni učinkom najmočnejših drog, kot sta kokain in heroin," opozarjajo. 

Darija Cvetko, strokovna sodelavka Društva za zdravje srca in ožilja Slovenije dodaja, da ekranska odvisnost, ki sicer še ni medicinsko in pravno priznana oblika odvisnosti, vsebuje vse te kriterije: "Najbolj izpostavljeni so otroci in mladostniki, ki k vsebinam na ekranih pristopajo nekritično. Strokovnjaki na področju vedenjske odvisnosti od ekranov napovedujejo epidemijo, ki jo je potrebno zajeziti preden ta izbruhne. Zato bomo na društvu s pomočjo strokovnjakov za vedenjske odvisnosti in pedagogi razvilo program delavnic za mladostnike in njihove starše. Seveda pa je potrebno osvestiti celotno javnost, saj nismo prepričani, ali se ta zaveda resnosti problema, ki jo lahko prinaša prekomerna uporaba ekranskih tehnologij," je dodala Cvetkova.

prenos podatkov Zdravje Psihiater opozarja: "Gre za obsedenost"
 
Komentarjev 2
  • Avatar Darko Capek
    Darko Capek 20:42 20.november 2017.

    bolni ste na možganih

  • Avatar Leon
    Leon 19:39 20.november 2017.

    Koalicijo NVO. Ja kak pa ! Še svojo stranko si izmislite , pa predsednika in ministre .......vse na račun davkoplačevalcev !