Zdravje > Življenjski stil
154 ogledov

Nov hit. Temu rečemo "fleksitarijanstvo"

Kosilo Profimedias
Ne kratkoročne diete, poiščite zdravo kombinacijo, ki postane doživljenjska.

Veliko je teorij o tem, da meso nujno potrebujemo, veliko je tudi popolnoma zdravih vegetarijancev ... Številni izmed vegetarijancev se mesu odrekajo prav zaradi pravic živali, vse več je pozivov za opuščanje mesa zaradi varovanja našega okolja. Potreben je trajnosten način prehranjevanja in sprejemanje zdravih ter trajnostnih prehranjevalnih navad.

V Sloveniji in drugje so popularne razne diete in programi, s katerimi se lahko doseže zmanjšanje prekomerne telesne teže, ki imajo pogosto t. i. jojo efekt. Kar se hitro izgubi, se tudi hitro vrne, ker človek pogreša tisto, čemur se je odrekel. Ključ je torej trajnostna prehrana.

Zapustite območje udobja

"Trajnostne prehrambne navade pomenijo, da moramo zapustiti svojo cono udobja. Obenem pa tudi, da trajnostna prehrana ni za vsakega enaka. Pomembno je, ali se ukvarjate s športom ali sedite osem ur pri miru, imate nočna dežurstva … Meril je veliko in vsak bi potreboval svoj, personalizirani način trajnostnih prehrambnih navad," pojasnjuje nutricionistka Ivana Barišić. "Zdrava prehrana ni nikakršen znanstveni pojem in pogosto nad njo obupamo zaradi izgovorov," dodaja.

"Svojih strank nikoli ne učim, naj bodo v kuhinji masteršefi. Zdrava prehrana je lahko res lahka za pripravo in treba se je samo navaditi nanjo. Ni se treba zanašati na Google in družbena omrežja. Rada rečem, da je internet samo informacijski center, ne pa tudi rešitev," zaključi Barišić.

"Ne odrekajte se temu, kar imate radi"

Odreci se mesu ali ne? To je večna internetna in družbena bitka, ko je govora o zdravi prehrani. Nutricionistka Ivana Barišić trdi, da ključ ni v količini mesa, a v načinu njegove priprave.

"Naši predniki so jedli veliko mesa, a kuhanega. Danes se vse dela na hitro. Tu so dostavne službe, pekarne, ogromno pečenega mesa in junk fooda. Rekla bi, da je ključno ločiti, kako je meso pripravljeno, ne pa, ali se mu je treba odreči," trdi Barišić. Dodaja, da svojim strankam nikoli ne svetuje odrekanja.

"Napačno je misliti, da vam bomo mi nutricionisti predpisali neke solate in nekaj, kar je vam nevzdržno. Svoje stranke učim, kako naj se prehranjujejo, ne da bi se odrekale temu, kar imajo rade. Poleg tega jih učim, kako naj se obnašajo v posebnih situacijah kot so zabave, praznovanja, situacije, kjer odrekanje ni na prvem mestu," pravi Barišić. Svoje stranke uči novih prehrambnih navad, ki bodo postale življenjske navade in bodo tako olajšale njihov vsakdan.

"Res je pomembno, kaj jemo, saj to vpliva na naše počutje. Tako kot hodite na redni servis za avtomobil k najboljšemu mehaniku, tako morate paziti tudi na svoje telo. Telo je vaš tempelj in ni vseeno, kaj vržete vanj. Konec koncev, to je samo pokazatelj, kako imate radi sami sebe. Nista pomembni estetika in okolje. Pomembno je, koliko cenite svoje življenje," pojasni Barišić.

Brez spuščanja obrokov

Tu pa lahko omenimo novo gibanje, ki je spoj med vegetarijanci in fleksibilno obliko prehranjevanja – fleksitarijanci. To so ljudje, ki svojo prehrano oblikujejo na osnovi sadja in zelenjave, vsaj enkrat na teden pa jedo meso. Ključ fleksitarijanstva ni v popolnem odrekanju mesu in mesnim proizvodom, ampak zmanjšati njegov vnos na minimum. Takšna oblika naj bi poskrbela za uravnoteženo prehrano in vnos vseh potrebnih živil in hranil, ključno pa je, da obrokov ne izpuščamo.

"Hiter način življenja nas je navadil na to, da jemo čim hitreje, kar ni dobro. Potrebno je imeti zajtrk, kosilo, medobrok in večerjo. Ni problem, če ste za zajtrk imeli sendvič, a naj bo ta sendvič narejen iz izbranih živil: zdravega kruha, izbrane salame in sestavin. Posvetite se svoji prehrani, ker to pomeni, da se posvetite sebi," pravi Barišićeva.

hrana, želodec PROMO Uporabno Zajtrkovati ali ne zajtrkovati – to ni vprašanje! Piškoti, keksi, zajtrk, jogurt, sladica PROMO Uporabno Slasten zajtrk, ki ga pripravite v pičli minuti

 

Komentarjev 1
  • jakec1575 21:55 16.julij 2022.

    Moj nasvet. Stabilni obroki po uri. Vsak dan ista ura. Nic vmes papcat. Lahko so 4ali pa tudi samo 2. Vsaj 12ur nc papcat ponoc. Telescek, prebavila morajo pocivat. 14:10, 15:9 ali16:8pa je sploh super. Pa ne sam cardio delat. ...prikaži več Porabi kalorije, ampak vse, ne samo mascobic. Vaje za moc