Zdravje > Življenjski stil
8767 ogledov

Opozorilo: Maščobo na trebuhu povezali z novo resno težavo

Debelost
Vse več opozoril glede visceralne maščobe.

Odvečna maščoba okoli pasu, natančneje visceralna maščoba, ki obdaja notranje organe, lahko napoveduje resne zdravstvene težave.

V najnovejšem članku v reviji European Heart Journal so se raziskovalci osredotočili na ženske in ugotovili, da imajo tiste, ki se jim maščoba nabira okoli pasu, precej večje tveganje za razvoj bolezni srca. 

Hujšanje Prvič na ljudeh Zdravje Raziskovalci ugotovili ali pitje kave vpliva na hujšanje

S prvo tovrstno študijo so želeli raziskovalci ugotoviti ali določena porazdelitev maščob - ene je imajo več na trebuhu, druge na bokih - vpliva na razvoj bolezni srca in ožilja pri starejših ženskah. "Prekomerna telesna teža je  že dolgo povezana z večjim tveganjem za razvoj kardiovaskularnih bolezni, ni pa povsem jasno, kakšne so lahko posledice prekomerne maščobe ob sicer normalnem telesnemu indeksu ( ITM)," navaja Reuters, ki povzema raziskavo.

Niso bile pretežke, vendar...

V tej najnovejši študiji je sodelovalo 2683 žensk po menopavzi, ki na začetku niso imele znakov bolezni srca. Pri rednih pregledih so jim preverjali gostoto maščobnega tkiva, mišic in kosti, ob tem so jih polovico spremljali vsaj 18 let.  Vse udeleženke v študiji so sicer imele normalni indeks telesne mase od 18,5 do 24,9.

Na koncu se je izkazalo, da je 291 žensk razvilo določeno obliko bolezni srca, vendar med njimi ni bilo tistih s postavo v obliki hruške. Natančneje, ženske s postavo v obliki jabolka, so imele 91 odstotkov večjo verjetnost, da bodo zbolele na srcu.  Z večanjem obroča okolu pasu v menopavzi se torej tveganje za srčno-žilne bolezni samo povečuje. 

Po menopavzi še posebej na udaru

Ženske po menopavzi hitro opazijo spremembe v telesu, tako v metabolizmu kot zgradbi. Po telesu se kopiči več maščobnega tkiva, pravijo avtorji študije, ki dodajajo, da na porazdelitev maščob vplivajo genetika, prehranjevalne navade seveda fizična aktivnost.

Študija je omejena, ker so bile anketiranke v glavnem belopolte. Raziskovalci dodajajo, da bi bili rezultati pri drugih rasnih in etničnih skupinah verjetno nekoliko drugačni. "Prihodnje raziskave bi se morale ukvarjati s vprašanjem, kako je distribucija maščob v telesu povezane s temi boleznimi srca in ožilja, in omogočiti nove načine za preprečevanje in zdravljenje tega največjega morilca na svetu," je dejal soavtor študije Matthias Blueher z nemške univerze v Leipzig.

Na udaru tudi možgani

Nedavno so znanstveniki dokazali še eno povezavo in prav tako opozorili, na to epidemijo sodobnega časa. V skladu z razsikavo v znanstveni reviji Neurology, višek maščobnega tkiva okoli pasu vpliva tudi na krčenje možganov. V študiji so raziskovalci pri udeležencih ugotavljali indeks telesne mase (ITM) in razmerje med pasom in bokom pri udeležencih študije in na koncu ugotovili, da so imeli tisti z več odstopanja, najmanjši volumen možganov. "Študija odkriva zmanjšanje volumna možganov, kar je povezano s slabšim spominom in povečanim tveganjem za razvoj demence, vendar za zdaj znanstveniki niso prepričani, kako odvečna maščobna tkiva vplivajo na velikost možganov," je povedal glavni avtor raziskave Mark Hamer z univerze v Loughboroughu v Angliji.

 

Komentarjev 1
Sorodne novice