Zdravje > Življenjski stil
1028 ogledov

"Sadje se je skuhalo, ko je še viselo na drevesih"

V zgolj 90 dneh je padlo 206 vremenskih rekordov, zato se poletje spreminja v letni čas strahu

V treh poletnih mesecih od decembra do februarja so zabeležili rekordno vročino in druge ekstremne vremenske pojave. V zgolj 90 dneh je padlo 206 vremenskih rekordov, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

"Poletje so zaznamovali podaljšani kontinentalni vročinski valovi, vroči dnevi, suša v vzhodni Avstraliji in gozdni požari po vsej Avstraliji," piše v poročilu omenjene organizacije.

Gozdni požari so se začeli bolj zgodaj kot običajno in so trajali dlje, gorelo pa je tudi na območjih, kjer jih običajno ni, med drugim v deževnih gozdovih Tasmanije in Queenslanda. Ob močnem deževju in poplavah na severu Queenslanda konec januarja in v začetku februarja je nastala nepopravljiva škoda.

Poletje se spreminja v letni čas strahu

Rekordno poletje je bilo tako vroče, da se je sadje skuhalo, ko je še viselo na drevesih, je ponazorila direktorica organizacije Amanda McKenzie. "Avstralsko poletje je bilo tradicionalno povezano s sprostitvijo: žar na soncu in dolgi dnevi na plaži. Ob temperaturah do 50 stopinj Celzija v nekaterih krajih pa se avstralsko poletje spreminja v letni čas strahu," je opozorila.

Kot je poudarila, gre za posledice podnebnih sprememb. Ob tem je vlado pozvala, naj zaščiti Avstralce pred vse hujšim ekstremnim vremenom s postopno opustitvijo fosilnih goriv in hitrejšim prehodom na obnovljive energetske vire.

Minuli teden je avstralska meteorološka agencija sporočila, da je bila letošnje poletje povprečna temperatura za 2,14 stopinje višja od povprečja. Prejšnji rekord je bil 1,28 stopinje nad povprečjem poleti 2012-2013.

Po podatkih organizacije Climate Council so rekordno visoke temperature izmerili v 87 krajih, v 96 krajih pa so zabeležili rekordno nizko količino padavin za ta letni čas.

V prestolnici Canberra so imeli rekordno vroče poletje s 24 dnevi nad 35 stopinjami Celzija, kar je petkrat več od povprečja. Na letališču v kraju Port Augusta na jugu države so 24. januarja zabeležili najbolj vroč dan - živo srebro se je povzpelo na 49,5 stopinje Celzija.

Decembra so najvišjo temperaturo izmerili v Marble Baru v Zahodni Avstraliji, in sicer 49,3 stopinje Celzija. Na tem območju so 45 stopinj ali več izmerili rekordnih 32 dni.

V mestu Townsville na severu Queenslanda je v desetih dneh padlo 1257 milimetrov dežja, kar je za 330 milimetrov več od prejšnjega rekorda, navaja poročilo.

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.