Zdravje > Življenjski stil
1176 ogledov

Pomemben pokazatelj: Po tolikšnem številu sklec bistveno manjše tveganje za kap

Koliko sklec zmorete narediti?

Sklece so odlična vaja za krepitev mišic zgornjega dela telesa in po njih se velikokrat meri telesna pripravljenost posameznika. Nova študija pa je sedaj ugotovila povezavo med številom sklec, ki jih je sposoben opraviti posameznik in tveganjem za bolezni srca in ožilja.

Rezultati raziskav so namreč pokazali, da imajo moški srednjih let, ki uspejo narediti deset zaporednih sklec, manjše tveganje za srčno in možgansko kap kar za 97 odstotkov. Številka deset je sicer nekakšna magična meja, kar pomeni, da je še kako dobrodošlo, če ste jih sposobni narediti več.

Kot je znano, so so bolezni srca in ožilja glavni vzrok smrti na svetu, kajenje, hipertenzija, sladkorna bolezen in pomanjkanje telesne dejavnosti pa nekateri izmed glavnih dejavnikov tveganja za razvoj bolezni srca in ožilja. 

Srčni infarkt Zdravje Gripa: Teden dni po okužbi največje tveganje za srčni infarkt

Aterosklerotične spremembe v krvnih žilah, ki lahko vodijo do srčnega in kapi, se začnejo zgodaj, pogosto v naših dvajsetih in tridesetih letih. Ohranjanje telesne pripravljenosti, ne glede na starost, je pomemben način za zmanjšanje tveganja za bolezni srca in ožilja.

V tej študiji je sicer sodelovalo 1.104 gasilcev iz Indiane v ZDA, starih od 21 do 66 let, ki so se v obdobju desetih let redno udeleževali zdravstvenih pregledov.  Po navedbah študije v znanstveni reviji JAMA,  je pri 37. tih raziskovancih prišlo do razvoja zdravstvenih težav, povezanih s kardiovaskularnimi boleznimi, vključno s srčnim popuščanjem, nenadno srčno smrtjo ali boleznijo koronarnih arterij.

Zdravje Srčni infarkt: Že mesec dni prej boste začutili te simptome

Sposobnost opravljanja večkratnih dvigov telesa na rokah ( sklec) so torej ameriški znanstveniki povezali tudi z aerobno zmogljivostjo in fizično sposobnostjo osebe. Tisti v boljšem telesnem stanju so imeli manjše tveganje za razvoj srčne ali možgankse kapi v naslednjih desetih letih.

Veliko tveganje Zdravje Možganska kap: Prizadene vedno več mlajših, najbolj izpostavljeni pa ...

dezurni@zurnal24.si
 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice