Zdravje > Življenjski stil
7047 ogledov

Pomembna raziskava: Moški bolj nagnjeni k razvoju te hude bolezni kot ženske

moški in ženska Profimedia moški in ženska
Za rak na požiralniku pri moških 10,8 krat večje tveganje.

Znano je, da moški pogosteje zbolijo za rakom kot ženske, nova študija pa kaže, da je to v veliki meri posledica bioloških razlik med spoloma. Katere biološke značilnosti natančno poganjajo te razlike, še ni povsem pojasnjeno.

Hrvaška plaža Raziskava šokirala Zdravje Pozor, nekateri UV filtri v kremah za sončenje lahko povzročajo raka

Rezultati raziskave, objavljene v znanstveni publikaciji Cancer so pokazali, da imajo moški večje tveganje za večino rakavih obolenj, največja razlika v tveganju pa je bila opažena pri:

  • raku požiralnika (10,8-krat večje);
  • raku grla in raku mehurja (vsak 3,5-krat večji);
  • raku na želodcu (3,3-krat več).

Pri tem je treba omeniti, da so imeli moški le nižje stopnje tveganja za raka ščitnice in žolčnika.

Dokazano je tudi, da moški pogosteje umrejo zaradi raka kot ženske. Zanimivo je, da dejavniki tveganja, kot so kajenje, uživanje alkohola, prehrana in osnovne zdravstvene težave, predstavljajo le majhen del razlike v stopnji raka med moškimi in ženskami.

Po mnenju strokovnjakov je potrebnih več raziskav za razumevanje, zakaj je pri moških večja verjetnost, da zbolijo za številnimi vrstami raka kot pri ženskah. Prav tako raziskovalci verjamejo, da bo razumevanje teh razlik utrlo pot k boljšim zdravstvenim politikam preprečevanja in zdravljenja raka.

covid-19 bolnišnica Jesenice bolniki epidemija Zdravje Rak na pljučih, takšna je statistika

Vsekakor je treba poudariti, da so zdrava prehrana, vzdrževanje normalne telesne teže, opustitev kajenja in izogibanje prekomernemu pitju alkohola ter druga zdrava vedenja še vedno pomemben del strategije preprečevanja raka pri moških in ženskah.

Rak v Sloveniji:

Bolnikov z rakom je vsako leto več tako po svetu kot tudi v Sloveniji. Med najpomembnejšimi vzroki za večanje njihovega števila so staranje prebivalstva (rak je pretežno bolezen starejših ljudi), vedno boljše diagnostične metode, ki odkrivajo več rakavih bolezni, pa tudi večja izpostavljenost prebivalstva nevarnostnim dejavnikom, navaja Onkološki inštitut.

Nekatera dejstva:

  • Od rojenih leta 2010 bosta do svojega 75. leta starosti predvidoma za rakom zbolela eden od dveh moških in ena od treh žensk.
  • V zadnjih letih zboli za rakom več kot 12.000 Slovencev, okoli 6.500 moških in okoli 6.000 žensk, umre pa jih nekaj več kot 5.700, okrog 3.200 moških in 2.500 žensk; med nami živi že več kot 81.000 ljudi, ki so kadarkoli zboleli zaradi ene od rakavih bolezni (prevalenca).
  • Kljub temu, da se ogroženost z rakom zmerno veča, je največja v starejših letih; od vseh rakavih bolnikov, zbolelih leta 2010, jih je bilo več kot 58 % starejših od 65 let. Ker se slovensko prebivalstvo stara, je samo zaradi vedno večjega deleža starejših pričakovati, da se bo število novih primerov raka še večalo.
  • Najpogostejši raki pri nas (kože, debelega črevesa in danke, pljuč, pa tudi dojke in prostate) so povezani z nezdravim življenjskim slogom, čezmernim sončenjem, nepravilno prehrano, kajenjem in čezmernim pitjem alkoholnih pijač; ogroženost z njimi je treba zmanjšati z ukrepi primarne preventive.

dezurni@styria-media.si 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice