Zdravje > Življenjski stil
1206 ogledov

Prav tako glasne kot moški

Smrčanje Žurnal24 main
Nova raziskava je pokazala, da med spoloma ni razlik niti med intenzivnostjo niti med pogostostjo smrčanja.

Smrčanje je dolgo veljalo za motnjo, ki jo "proizvajajo" moški, a nova raziskava je pokazala, da med spoloma ni razlik niti med intenzivnostjo niti med pogostostjo smrčanja. Ženske so očitno le redkeje pripravljene priznati dejstvo, da smrčijo, je povedal glavni avtor raziskave z izraelske univerze Ben Gurion Nimrod Maimon.

V študiji, ki so jo objavili v strokovni publikaciji Journal of Clinical Sleep Medicine, je sodelovalo 1913 odraslih. Izpolniti so morali vprašalnike, v katerem so sami ocenili svoje smrčanje, nato pa so jih raziskovalci spremljali med samim spanjem, na spletu povzema New York Times.

spanje, parček Presenečenje Zdravje Zato ženske veliko bolj trpijo zaradi smrčanja

Ugotovili so, da je smrčalo 88 odstotkov od 675 žensk, ki so sodelovale v raziskavi, a le 72 jih je to priznalo. Med moškimi, vseh sodelujočih je bilo 1238, pa jih je na drugi strani smrčalo celo malce manj, kot jih je to navedlo. Raziskovalci so namreč ugotovili, da je smrčalo 92,6 odstotka moških, jih je pa to, da smrčijo, navedlo nekoliko več kot 93 odstotkov.

Prav tako glasne kot moški

Raziskovalci so ugotovili tudi, da ženske, čeprav so v povprečju manjše oz. lažje od moških, smrčijo prav tako glasno kot moški. Intenzivnost smrčanja so raziskovalci razdelili v štiri stopnje - blago (med 40 in 45 decibelov), zmerno (od 46 do 55 decibelov), močno (od 56 do do 60 decibelov) in zelo močno (več kot 60 decibelov).

Moški so v povprečju s smrčanjem presegli hrup 51,7 decibela, a tudi ženske niso zelo zaostajale, saj so pridelale hrup 50 decibelov. V povprečju je okoli 49 sodelujočih žensk smrčalo z močno oz. najmočnejšo intenzivnostjo, a le 40 odstotkov žensk je tako ocenilo jakost svojega smrčanja.

Obstruktivna spalna apneja

Raziskavo so izvedli, ker smrčanje ni le nadloga za tistega, ki spi ob smrčečem. Pogosto je namreč znak obstruktivne spalne apneje. Gre za bolezen, zaradi katere bolniki med spanjem pogosto prenehajo dihati, najpogosteje prav med smrčanjem, povezana pa je s številnimi drugimi boleznimi, kot so Alzheimerjeva in diabetes tipa 2.

Strokovnjaki so obenem mnenja, da bi lahko ta bolezen povečala tveganje za srčni infarkt ali kap. Doslej opravljene raziskave pa kažejo tudi, da bi lahko tisti, ki trpijo za obstruktivno spalno apnejo, imeli občutno tanjše lobanje, kar bi lahko vodilo v potencialno smrtonosno spontano puščanje cerebrospinalne tekočine.

Laboratorij spanja na Golniku

Ljudje, ki menijo, da imajo moten spanec zaradi nerednega dihanja, se lahko z napotnico osebnega zdravnika naročijo v specialistično pnevmološko in alergološko ambulanto na Golniku. "Če jim ob pregledu zdravnik pove, da je potrebna diagnostika v laboratoriju in se s tem strinjajo, jih bodo po telefonu obvestili laboranti. Na diagnostično noč pridejo bolniki ob 21h zvečer, z veljavno zdravstveno kartico, napotnico ter osebnimi stvarmi. Naslednje jutro odvzamemo kri. Bolnik počaka zdravnika, da se pogovorita o rezultatih ter nadaljnjih načrtih," pojasnjujejo.

 

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.