Zdravje > Življenjski stil
3660 ogledov

Pregled: To so našli v oblačilih in obutvi

oblačila, obutev Shutterstock
Zahteva po strožjem nadzoru.

Francoska agencija za zdravje in varnost hrane, okolja in varnost pri delu (ANSES) je objavila poročilo o nadzoru nad nevarnimi snovmi v tekstilnih izdelkih in obutvi. "V oblačilih so odkrili 20 različnih potencialno alergenih kemikalij in kemikalij, ki dražijo kožo. V obutvi pa kar 50 različnih neželjenih kemikalij," najnovejše poročilo povzema Zveza potrošnikov Slovenije. 

otroška oblačila majice znane znamke Magazin V otroških oblačilih znanih znamk nevarne kemikalije

Francoski inšpektorji so pregledali 25 oblačil, v njih pa so med drugim odkrili nonylfenole in formaldehide ter kemikalije, ki jih sicer ne odkrivajo v okvir rednega nadzora kot so 1.4-paraphenylenediamine (PPD), derivate organotin-a ali pa ostanek azo barvil. ZPS ob tem priporoča da tekstilne izdelke pred prvo uporabo operete.

  • PPD so odkrili v petini tekstilnih izdelkov
  • 16 odstotkov izelkov je bilo onesnaženih z nikljem ali drugimi težkimi kovinami (svinec in živo srebro).

Pregledali so tudi 14 vzorcev obutve, pri vseh je bila prisotnost kroma VI nižja kot 3 mg/kg, kar je meja, ki je določena v regulativi REACH

REACH je sicer kratica za Registracijo, Evalvacijo, Avtorizacijo in omejevanje Kemikalij. Na Ministrstvu za oza zdravje pojasnjujejo, da zakonodaja predeljuje ravnanje s kemikalijami na ravni celotne Evropske unije, vzpostavlja boljši pregled nad varnim ravnanjem s kemikalijami in zmanjšuje tveganja za zdravje ljudi in okolje.

Vložki Vložki in tamponi Zdravje Higienski izdelki za ženske: Odkrili sledi nevarnih kemikalij, zato zahtevajo strožje predpise

REACH je zakonodaja, ki se uporablja za proizvodnjo, dajanje v promet in uporabo snovi kot takih, v zmeseh ali izdelkih. Določa, da proizvajalci, uvozniki in drugi udeleženci v dobavni verigi (od distributerjev do poklicnih uporabnikov) zagotovijo podatke o lastnostih kemikalij in načinih zmanjšanja tveganja pri njihovi uporabi, uporabnikom pa prinaša ustrezne informacije o varni uporabi in morebitnih škodljivih vplivih.

Kot so poudarili pri ANSES, je potreben strožji nadzor nad neželjenimi kemikalijami v tekstilu in obutvi. Poleg tega pozivajo proizvajalce, naj več pozornosti namenijo zagotavljanju neoporečnih surovin.

Sicer pa se Francija in Švedska zavzemata za zaostritev regulacije REACH in razširitvi seznama 33 kemikalij, ki so prepovedane za uporabo v tekstilu, izdelkih iz usnja in krzna.

 

 

 

 

Komentarjev 3
  • Zara_Corlette 07:48 18.avgust 2018.

    Moja zadnja plača je bila 5300 evrov za 10 ur na teden na spletu...... Prijateljica moje sestre ima v povprečju 22.000 evrov že več mesecev in dela približno 30 ur na teden...... Ne morem verjeti, kako enostavno je bilo, ko ...prikaži več sem poskusil..... Potencial pri tem je nesk0nčenn..... To je tisto, kar počnem . ........ ➥➥➥➥➥ www.Internet43.Com

  • Avatar Irmamosna
    Irmamosna 01:21 18.avgust 2018.

    Dobrodošli na najboljši seks Dating site ==>> Sexydrom.com

  • mph 20:50 17.avgust 2018.

    Ni kaj, v nudizmu je bodočnost ... :-)